ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
τραγανές φλογέρες, φύλλοΤραγανές φλογέρες
Τη συνταγή αυτή είχε καταγράψει η αείμνηστη Εύη Βουτσινά, ερευνήτρια της παραδοσιακής μας κουζίνας, συγγραφέας και μαγείρισσα, και είχε δημοσιευτεί παλαιότερα στο περιοδικό «Γλυκές ιστορίες». Όπως μας έγραφε τότε, είναι μια συνταγή καλά μετρημένη, της Μιμίνας Σκουφάδη.

20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 20'

Υλικά

Κομμάτια: 44

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για τα μαστιχωτά ή μασουράκια ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ το σιρόπι βράζοντας σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα (αν βάλουμε) για 5 λεπτά από το σημείο βρασμού ή μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  2. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη σκεπασμένο, να κρυώσει.
  3. Την επομένη ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα τριμμένα αμύγδαλα με την φρυγανιά και την κανέλα.
  4. Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο και το βουτυρώνουμε.
  5. Στρώνουμε από πάνω ένα δεύτερο φύλλο και το βουτυρώνουμε και αυτό.
  6. Στην άκρη άκρη άκρη των φύλλων, παράλληλα προς την μεγάλη πλευρά τους, απλώνουμε μια γραμμή από τη γέμιση αμυγδάλου πέρα ως πέρα και τυλίγουμε τα φύλλα γύρω από τη γέμιση σε σφιχτό ρολό-μασουράκι.
  7. Το μεταφέρουμε σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί.
  8. Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα ρολά και αφού τα μεταφέρουμε όλα στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, έτσι που να το καλύψουμε όλο, κόβουμε το καθένα στα τέσσερα.
  9. Τα αλείφουμε από πάνω με βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C για 45-60 λεπτά.
  10. Μόλις βγάλουμε τα μαστιχωτά ή μασουράκια, τα περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
  11. Αφήνουμε να κρυώσουν πριν σερβίρουμε μαστιχωτά ή μασουράκια Χίου.

Μυστικά

Αν χρησιμοποιήσουμε αντί κανέλας ροδόσταμο, το ρίχνουμε αφού αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 46.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών