ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελιτζάνες ιμάμ, γεμιστές  με κρεμμύδι,  ντομάτα και μυρωδικάΜελιτζάνες ιμάμ, γεμιστές με κρεμμύδι, ντομάτα και μυρωδικά
30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

 Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μελιτζάνες γεμιστές με μοσχαράκι και σάλτσα ντομάτας, αρχικά κόβουμε, κατά μήκος, ένα λεπτό «καπάκι» από κάθε μελιτζάνα.
  2. Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε τη σάρκα στο εσωτερικό τους χιαστί.
  3. Πασπαλίζουμε με αλάτι και ζάχαρη.
  4. Τις αναποδογυρίζουμε πάνω σε καθαρές πετσέτες (ή σε δύο σουρωτήρια) και τις αφήνουμε εκεί για περίπου 30 λεπτά, για να στραγγίσουν από τα υγρά που θα βγάλουν και να ξεπικρίσουν.
  5. Τα «καπάκια» τα πετάμε.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  7. Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε καλά.
  8. Τις βάζουμε σε ένα ταψί που να τις χωράει, ιδανικά, ακριβώς.
  9. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
  10. Τις ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Γέμιση

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε το μοσχάρι για περίπου 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 - 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσει λίγο.
  4. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.
  5. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  6. Ρίχνουμε 200 ml ζεστό νερό, μετριάζουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά.
  7. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά το μοσχάρι.
  8. Αποσύρουμε.
  9. Σκορπίζουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τη ρίγανη και ανακατεύουμε απαλά.
  10. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο και πιέζουμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι, ώστε να δημιουργηθεί χώρος να βάλουμε τη γέμιση.
  11. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το κοκκινιστό μοσχάρι.
  12. Περιχύνουμε με τη σάλτσα του.
  13. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 20 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το μοσχάρι και να αναμειχθούν οι γεύσεις.
  14. Προσέχουμε ώστε να μην αρπάξει από πάνω το μοσχάρι. Αν, ωστόσο, δούμε ότι κινδυνεύει να αρπάξει, καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα μέχρι να γίνει το φαγητό.
  15. Σερβίρουμε τις γεμιστές μελιτζάνες, χλιαρές ή κρύες, συνοδεία δροσερού γιαουρτιού και ντοματοσαλάτας.

Kόκκινες ποικιλίες για να υποστηρίξουν τη δυνατή συμμαχία μελιτζάνας και μοσχαριού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 77.

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT