Είναι οι ζουμερές μελιτζάνες; Είναι το κοκκινιστό μοσχαράκι; Αυτό το πιάτο πάντως είναι μια αποκάλυψη.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 50' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

  - Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Κόβουμε κατά μήκος ένα λεπτό «καπάκι» από κάθε μελιτζάνα και με ένα μαχαίρι χαράσσουμε τη σάρκα στο εσωτερικό τους χιαστί.
  2. Πασπαλίζουμε με αλάτι και ζάχαρη, τις αναποδογυρίζουμε πάνω σε καθαρές πετσέτες (ή σε δύο σουρωτήρια) και τις αφήνουμε εκεί για περίπου 30 λεπτά, για να στραγγίσουν από τα υγρά που θα βγάλουν και να ξεπικρίσουν.
  3. Τα «καπάκια» τα πετάμε.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  5. Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε καλά και τις βάζουμε σε ένα ταψί που να τις χωράει, ιδανικά, ακριβώς.
  6. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  7. Γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 3 - 4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  8. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 - 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσει λίγο.
  9. Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  10. Ρίχνουμε 200 ml ζεστό νερό, μετριάζουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε απαλά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας.
  11. Αποσύρουμε, σκορπίζουμε το μαϊντανό, το δυόσμο και τη ρίγανη και ανακατεύουμε απαλά.
  12. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και πιέζουμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι, ώστε να δημιουργηθεί χώρος να βάλουμε τη γέμιση.
  13. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το κοκκινιστό μοσχάρι, περιχύνουμε με τη σάλτσα του, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 20 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας και να αναμειχθούν οι γεύσεις, προσέχοντας ώστε να μην αρπάξει από πάνω το κρέας.
  14. Αν, ωστόσο, δούμε ότι κινδυνεύει να αρπάξει, καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα μέχρι να γίνει το φαγητό.
  15. Σερβίρουμε τις γεμιστές μελιτζάνες, χλιαρές ή κρύες, συνοδεία δροσερού γιαουρτιού και ντοματοσαλάτας.
  16. Στο ποτήρι μας: Kόκκινες ποικιλίες για να υποστηρίξουν τη δυνατή συμμαχία μελιτζάνας και μοσχαριού.
  17. Merlot, Syrah, Grenache, μόνα τους ή σε χαρμάνια με ελληνικές ποικιλίες.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών