ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελιτζάνες ιμάμΙμάμ μπαϊλντί: η αυθεντική πολίτικη συνταγή
25' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 20 μεζεδάκια

Για τη σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις μελιτζάνες ιμάμ με πετιμέζι και σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης, ξεκινάμε ζεσταίνοντας το μετρημένο ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το πράσο, το σκόρδο για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε την ντομάτα, το πετιμέζι, τη δάφνη, 150 ml νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν βράση.
  2. Μετριάζουμε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  3. Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση (χωρίς να αφαιρέσουμε τα κοτσάνια) και χαράσσουμε καρεδάκια στις κομμένες τους πλευρές. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε να αποβάλουν τα υγρά τους σε απορροφητικό χαρτί.
  4. Βάζουμε 2-3 εκ. λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές και να μαλακώσει αρκετά η σάρκα τους. Τις στραγγίζουμε πολύ καλά σε χαρτί κουζίνας.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  6. Λαδώνουμε ένα ταψί που να χωράει όλες τις μελιτζάνες σε μονή στρώση και τις τακτοποιούμε τη μία δίπλα στην άλλη, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Με ένα κουτάλι κάνουμε χώρο στη μαλακή ψίχα για να σχηματιστεί κοιλότητα και γεμίζουμε με το μείγμα που ετοιμάσαμε.
  7. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
  8. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να μελώσει η γέμιση και να καραμελώσει το κρεμμύδι. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά καρέ περίπου των 4εκ.

Σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης

  1. Αλείφουμε τις πιπεριές με λάδι, τις αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 220°C για περίπου 20 λεπτά, γυρίζοντάς τες μερικές φορές, μέχρι να μαυρίσει σε αρκετά σημεία η φλούδα τους.
  2. Ξεφουρνίζουμε, τις βάζουμε αμέσως σε μπολ και το σκεπάζουμε σφιχτά με διάφανη μεμβράνη. Αφήνουμε για 10 λεπτά και τις ξεφλουδίζουμε (η φλούδα αφαιρείται πανεύκολα). Τις καθαρίζουμε από κοτσάνια και σπόρια και τις ρίχνουμε στον πολυκόφτη μαζί με το ξίδι, αλάτι και πιπέρι.
  3. Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και προσθέτουμε σταδιακά όσο ελαιόλαδο χρειάζεται (περίπου 100 ml), χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία σάλτσα.

Σερβίρισμα

  1. Μοιράζουμε σε πιατάκια τις μελιτζάνες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 201.

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Πιπεριές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών