ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελιτζάνες με αρνάκι στην κατσαρόλα με δυόσμοΜελιτζάνες με αρνάκι στην κατσαρόλα με δυόσμο
10' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για τις μελιτζάνες με σκορδοξιδάτη σάλτσα (τσιλτίκ), αλατίζουμε τους κύβους μελιτζάνας και τους αφήνουμε σε σουρωτό για 30 λεπτά.
  2. Τους στύβουμε και στεγνώνουμε με πετσέτα. Αυτό το κάνουμε όχι τόσο για να τις ξεπικρίσουμε (πλέον οι περισσότερες μελιτζάνες δεν είναι πικρές), αλλά για να μην απορροφήσουν πολύ λάδι κατά το τηγάνισμα.
  3. Βάζουμε σε ένα τηγάνι ή σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα με βαρύ πάτο ελαιόλαδο (περίπου 1 εκ. από τον πυθμένα του σκεύους) και το ζεσταίνουμε μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει περίπου τους 170°C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ρίχνουμε στο λάδι έναν κύβο ψωμιού: το λάδι πρέπει να «τσιτσιρίσει», χωρίς να βγάλει καπνούς.
  4. Τότε ρίχνουμε τα κομμάτια, χωρίς να τα αλευρώσουμε (ο στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί κρούστα), και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να χρυσίσουν και να είναι μισοέτοιμα.
  5. Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας με τρυπητή κουτάλα, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
  6. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μετρημένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 8-10 δευτερόλεπτα, ίσα ίσα να αρωματίσει το λάδι (προσέχουμε μην καεί).
  7. Σβήνουμε με το ξίδι, αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα να εξατμιστεί.
  8. Προσθέτουμε την ντομάτα, την πιπεριά, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  9. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 8-10 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει.
  10. Σε μια πιατέλα στρώνουμε τις μελιτζάνες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
  11. Σερβίρουμε τις μελιτζάνες με σκορδοξιδάτη σάλτσα (τσιλτίκ) σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλουμε, πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε στη σάλτσα στραγγιστό γιαούρτι.

Μυστικά

* Ορισμένες συνταγές ζητούν οι μελιτζάνες να είναι καθαρισμένες «μία ναι, μία όχι», δηλαδή ξεφλουδισμένες ριγωτά. Αυτό το κάνουμε σε μεγάλες μελιτζάνες (φλάσκες) ή σε μελιτζάνες που έχουμε την υποψία ότι μπορεί να είναι πικρούτσικες, για να μειώσουμε την πικράδα της φλούδας. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται και η επιφάνεια απορρόφησης των νόστιμων υλικών της σάλτσας. Δεν αφαιρούμε όλη τη φλούδα, για να διατηρήσουν οι μελιτζάνες καλύτερα το σχήμα τους κατά το μαγείρεμα.

Οι μελιτζάνες αγαπούν τα κόκκινα κρασιά, αλλά φλερτάρουν και με τα ρωμαλέα ροζέ. Αγαπημένη ποικιλία Syrah σε όλες τις εκδοχές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 159.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Πιπεριές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών