ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελιτζάνες με σκορδοξιδάτη σάλτσα (τσιλτίκ)Μελιτζάνες με σκορδοξιδάτη σάλτσα (τσιλτίκ)Σε ένα πασχαλινό τραπέζι που στρώθηκε στο κατάστρωμα ενός βαπορέτου που έπλεε στον Βόσπορο με φόντο την Κωνσταντινούπολη, τα μέλη της κοινότητας του Μεγάλου Ρεύματος, άντρες και γυναίκες, κατέφθασαν με αμέτρητες πιατέλες, σαλτσιέρες και δίσκους, φορτωμένα με ό,τι καλύτερο έχει να αναδείξει η εορταστική πολίτικη κουζίνα. Μαζί, κατέφθασαν και αυτές οι μελιτζάνες τηγανητές με σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι που τα έφερε η Πολίτισσα Λωξάνδρα Μαής.

20' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
20' αναμονή
Σύνολο: 55'

Υλικά

Μερίδες: 6 ως μεζές

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις μελιτζάνες τηγανητές με σάλτσα ντομάτας και γιαούρτι σε ένα μπολ με μπόλικο αλατισμένο νερό ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε για 30 λεπτά, να ξεπικρίσουν.
  2. Στη συνέχεια τις ξεβγάζουμε, τις στύβουμε ελαφρώς και τις στεγνώνουμε με πετσέτα.
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  4. Ρίχνουμε τις φέτες μελιτζάνας και τις τηγανίζουμε (σε δόσεις) για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  5. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
  6. Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τις 2 κουτ. σούπας λάδι, την τριμμένη ντομάτα, το σκόρδο, το ξίδι και αλάτι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
  7. Μέσα σε μια πιατέλα τακτοποιούμε πρώτα τις μελιτζάνες, από πάνω απλώνουμε το γιαούρτι και το περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT