ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣουβλάκια, με κοκκάρια, σε πετιμέζι, κόλιανδρο και κόκκινο κρασίΣουβλάκια αρνιού με κοκκάρια, σε πετιμέζι και κόκκινο κρασί
30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μελωμένα κοκκάρια με ξίδι και μπαχαρικά, αρχικά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το μέλι σε ένα μεγάλο και βαρύ τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό).
  2. Στη συνέχεια, το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά.
  3. Χωρίς να ανακατέψουμε, ζεσταίνουμε τα υλικά μέχρι να λιώσουν, να μοιάζουν με ρευστή καραμέλα και να αρχίσουν να βγάζουν φουσκάλες.
  4. Τότε ρίχνουμε τα κοκκάρια και αρχίζουμε να ανακατεύουμε ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα.
  5. Όταν η καραμέλα αρχίσει να αλλάζει χρώμα και να σκουραίνει, ρίχνουμε το ξίδι (με προσοχή γιατί θα πιτσιλίσει και μπορεί να μας κάψει τα χέρια).
  6. Προσθέτουμε την κανέλα, τον κόλιανδρο, το ξύσμα και την πάπρικα και ανακατεύουμε.
  7. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, πάντα σε χαμηλή φωτιά, για λίγα λεπτά, και, όσο το μείγμα καραμελώνει, προσθέτουμε με προσοχή λίγο νερό, ανακατεύοντας για να μην καεί το μείγμα και πικρίσει.
  8. Όταν τα κοκκάρια μαλακώσουν (τα τρυπάμε με ένα πιρούνι ή σουβλάκι - πρέπει να είναι μαλακά μεν, αλλά να μην έχουν λιώσει, να «κρατάει» η καρδιά τους).
  9. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και μοιράζουμε το μείγμα με τα μελωμένα κοκκάρια σε αποστειρωμένα βάζα.
  10. Τα διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος μέχρι 5 μήνες, ενώ όταν ανοίξουμε κάποιο βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο και καταναλώνουμε τα κρεμμύδια σε 10 - 15 ημέρες.

Μυστικά

Πως τα χρησιμοποιούμε: • Συνοδεύουν θαυμάσια κρύο χοιρινό ή κρύα πουλερικά, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα. • Εμπλουτίζουμε σαλάτες, κυρίως πράσινες. • Γαρνίρουμε πιλάφια. * Μια πρόταση είναι το σαντορινιό ξίδι της Γαίας Οινοποιητικής που ωριμάζει για 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το βρίσκουμε σε επιλεγμένα ΑΒ και σε κάβες. Επίσης, το ξίδι του οξοποιού Βαϊμάκη από τη Ζίτσα Ιωαννίνων, που βρίσκουμε σε καλά μαγαζιά (όπως το Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής).

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 66.

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών