ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨωμί με κολοκύθα, καρύδια και μπαχαρικάΨωμί με κολοκύθα, καρύδια και μπαχαρικά

Σε αυτό το τραβηχτό ψωμί, η ζύμη κόβεται και πλάθεται σε μπαλάκια, που καθώς ψήνονται φουσκώνουν και γίνονται αυτόνομες μπουκιές, για να τραβήξει ο καθένας τη δική του. Εντυπωσιακό και απίθανα νόστιμο, αυτό το ψωμί είναι ιδανικό για γλυκό μπουφέ, για ένα γιορτινό, περιποιημένο πρόγευμα ή απλώς για να συνοδεύσει τον απογευματινό μας καφέ.

1' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
1 ώρα και 45' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 26'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για τη γέμιση

Για το γλάσο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το μηλόψωμο τραβηχτό, σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το γάλα μέχρι να διαλυθεί.
  2. Ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας από το λιωμένο βούτυρο, το αυγό, τη ζάχαρη, το αλάτι και 3 φλιτζάνια αλεύρι και χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι (ίσως και λίγο περισσότερο) και ζυμώνουμε με τον γάντζο πλέον, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι σφιχτό. Συνεχίζουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει ελαστικό και λείο.
  4. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε βουτυρωμένο μπολ, το κάνουμε δύο τούμπες για να βουτυρωθεί παντού, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 ώρα σε μέρος ζεστό, για να διπλασιαστεί σε όγκο.

Γέμιση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μήλο, τα καρύδια, την κανέλα και τη ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη.
  2. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την πιέζουμε με τη γροθιά μας για να ξεφουσκώσει. Τη χωρίζουμε στη μέση και κόβουμε κάθε μέρος σε 16 ίσα κομμάτια (συνολικά θα έχουμε 32 κομμάτια).
  3. Πιέζουμε με την παλάμη μας (ή ανοίγουμε με πλάστη) κάθε κομμάτι, για να γίνει δισκάκι με διάμετρο περίπου 6 εκ.
  4. Στο κέντρο του βάζουμε λίγη από τη γέμιση και καλύπτουμε με τις άκρες του δίσκου, για να κλείσουμε μέσα τη γέμιση (θα πρέπει να μείνει λίγη γέμιση και για τη φόρμα, για τη συνέχεια).
  5. Πλάθουμε προσεκτικά το κομμάτι ζύμης, για να γίνει ένα μπαλάκι.
  6. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης και τα αλείφουμε καλά με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
  7. Βουτυρώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και βάζουμε κυκλικά στην εξωτερική περίμετρο της φόρμας τα μισά μπαλάκια ζύμης.
  8. Σκορπίζουμε από πάνω τους το μισό από το υπόλοιπο μείγμα γέμισης και τακτοποιούμε στη φόρμα τα υπόλοιπα 16 μπαλάκια ζύμης, σε πιο στενό, εσωτερικό κύκλο. Σκορπίζουμε από πάνω τους το υπόλοιπο μείγμα γέμισης, σκεπάζουμε τη φόρμα και αφήνουμε στην άκρη για 45 λεπτά, μέχρι τα μπαλάκια ζύμης να φουσκώσουν και να ενωθούν μεταξύ τους.
  9. Ψήνουμε το μηλόψωμο σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα φουσκωτό ψωμί γεμάτο καρουμπαλάκια, και να ροδίσει.
  10. Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και το βάζουμε σε σχάρα.
  11. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε όλα τα υλικά για το γλάσο και ραντίζουμε την επιφάνεια του μηλόψωμου.
  12. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε το μηλόψωμο τραβηχτό, τραβώντας κάθε μπαλάκι ζύμης με το χέρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 165.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών