ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχάρι μαγειρευτό με μανιτάρια και πατάτες μπλουμΜοσχάρι μαγειρευτό με μανιτάρια και πατάτες μπλουμ
15' προετοιμασία
4 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 4 ώρες και 45'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το μοσχάρι με μελιτζάνες στην κατσαρόλα, βάζουμε τα κρεμμύδια στον πολυκόφτη και χτυπάμε σε διακεκομμένη λειτουργία, ώστε να ψιλοκοπούν χωρίς να λιώσουν. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Πλένουμε το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε ολόκληρο στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι.
  3. Το μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά (στο 1 για εστίες από 1 έως 9 ή στο μισό για εστίες από 1 έως 3), με σκεπασμένη κατσαρόλα για 3-3 1⁄2 ώρες. Δεν προσθέτουμε υγρά. Αρκούν αυτά που θα βγάλει το κρεμμύδι και το ζουμί από το κρέας.
  4. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει.
  5. Σουρώνουμε ό,τι έχει απομείνει στην κατσαρόλα, περνώντας το από ψιλό σουρωτό και πιέζοντας καλά το κρεμμύδι πάνω στη σήτα, ώστε να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερο ζωμό.

Σάλτσα

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό ντομάτας και τον σουρωμένο ζωμό που συγκεντρώσαμε από το μαγείρεμα του κρέατος.
  2. Προσθέτουμε και τον μαϊντανό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  3. Αφού κρυώσει το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το τσιγαρίζουμε ελαφρά στο μισό από το μετρημένο ελαιόλαδο, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτοντας ελάχιστη κανέλα και μπαχάρι.
  4. Προσθέτουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά περίπου, ώστε η σάλτσα με το κρέας να ανταλλάξουν γεύσεις και αρώματα.
  5. Αφαιρούμε το κρέας από τη σάλτσα και το βάζουμε σε μια άλλη, μικρότερη κατσαρόλα.
  6. Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε μεγάλες ροδέλες και τις αλατίζουμε.
  7. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  8. Τις βγάζουμε, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και τις βράζουμε μέσα σε αυτήν για 5-10 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά.
  9. Πριν από το σερβίρισμα, ζεσταίνουμε ξανά το κρέας και το σερβίρουμε στο κέντρο μιας μεγάλης πιατέλας.
  10. Βάζουμε γύρω γύρω τις μελιτζάνες και περιχύνουμε κρέας και μελιτζάνες με τη ζεστή σάλτσα.
  11. Τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών