Η πρόεδρος του Συνδέσμου Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας «Χρυσή Τομή» στην Κερατέα, Σοφία Συρίγου, μάς φτιάχνει μουστοκούλουρα με τζίντζερ, μια προσθήκη που ταιριάζει τέλεια με τα αρώματα του μούστου και του κανελογαρίφαλου. «Περνούσα τη φάση που δοκίμαζα το τζίντζερ σχεδόν παντού, κυρίως στη μαγειρική, και στην αρχή το χρησιμοποιούσα με φειδώ, τόσο που το βαζάκι δεν άδειαζε. Μέχρι που κάποια φορά, καθώς έφτιαχνα τα κλασικά μουστοκούλουρα, σκέφτηκα να προσθέσω. Είδα ότι ταίριαξε και από τότε φτιάχνω πάντα και αυτή την εκδοχή, μαζί με την παραδοσιακή», εξηγεί η Σοφία. «Η σκέψη μου ήταν: αφού ταιριάζει το γαρίφαλο που είναι κι αυτό πικάντικο, γιατί όχι και το τζίντζερ; Την πρώτη φορά έβαλα λίγο και δεν κατάλαβε κανείς τη διαφορά. Τη δεύτερη παραέβαλα και τα μουστοκούλουρα “έκαιγαν”, έγιναν καυτερά. Την τρίτη φορά είχα βρει την ισορροπία», εξηγεί γελώντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦλογέρες από φύλλο κρούστας γεμιστές με λουκούμια και καρύδιΦλογέρες από φύλλο κρούστας γεμιστές με λουκούμια και καρύδι

Αν θέλουμε φτιάχνουμε τα μουστοκούλουρα όλο τον χρόνο, μπορούμε να αγοράσουμε μεγαλύτερη ποσότητα μούστου στις αρχές του φθινοπώρου, που είναι η εποχή του, να τον μοιράσουμε σε καθαρά μπουκαλάκια του νερού και να τον διατηρήσουμε για πολλούς μήνες στην κατάψυξη.

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Μουστοκούλουρα με τζίντζερ Μουστοκούλουρα με τζίντζερ
Μουστοκούλουρα με τζίντζερ Μουστοκούλουρα με τζίντζερ
Μουστοκούλουρα με τζίντζερ Μουστοκούλουρα με τζίντζερ
Μουστοκούλουρα με τζίντζερ Μουστοκούλουρα με τζίντζερ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΆφράτα μουστοκούλουραΑφράτα μουστοκούλουρα
40' προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Τεμάχια: 90

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μουστοκούλουρα με τζίντζερ αρχικά βάζουμε στον κάδο του μίξερ, το ελαιόλαδο, τον μούστο (ή το αραιωμένο πετιμέζι), τη ζάχαρη και το φρέσκο τζίντζερ και χτυπάμε πολύ καλά με το σύρμα, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί σχεδόν όλη.
  2. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξερό τζίντζερ.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το στεγνό μείγμα στο υγρό, ανακατεύοντας.
  4. Σταδιακά, όσο θα προσθέτουμε τα αλεύρια, το μείγμα θα σφίγγει και θα το ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με τον γάντζο του μίξερ. Το ζυμάρι πρέπει να είναι μαλακό και με λαδωμένη υφή, όπως ακριβώς των μελομακάρονων. Ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλο το στεγνό μείγμα.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  6. Στρώνουμε με λαδόκολλα δύο μεγάλα ταψιά.
  7. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης όσο ένα καρύδι, το πλάθουμε σε μπαστουνάκι λεπτό και τυλίγουμε σε κουλουράκι, Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο ζυμάρι.
  8. Τα αραδιάζουμε στα ταψιά σε απόσταση λίγων εκατοστών μεταξύ τους, γιατί με το ψήσιμο φουσκώνουν και απλώνουν.
  9. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
  10. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα μουστοκούλουρα με τζίντζερ να κρυώσουν.

Μυστικά

*Το ποτήρι που χρησιμοποιεί στη συνταγή η κυρία Σοφία ως μεζούρα είναι χωρητικότητας 250 ml, δηλαδή ένα τυπικό νεροπότηρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 50.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών