Αν δεν σας αρέσει η μαυροδάφνη, την παραλείπετε, βάζετε στη θέση της 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και ακολουθείτε τη διαδικασία ως έχει.
40'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε για 5 λεπτά.
- Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα ή κουνάμε απλώς το σκεύος για να μην διαλυθούν οι μπάμιες.
- κατόπιν ρίχνουμε το ξίδισυνεχίζουμετο σοτάρισμα για 3 - 4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε τη βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες.
- Μόλις ροδίσουν, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και τις ρίχνουμε σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί.
Σάλτσα
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για μισό λεπτό και ρίχνουμε αμέσως τη μαυροδάφνη ή το νερό, τις πολτοποιημένες φρέσκες ντομάτες, τις λιαστές και τον πελτέ.
- Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για 10 - 15 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Αδειάζουμε τη σάλτσα στο ταψί με τις μπάμιες, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο στο φούρνο ή λαδόκολλα.
- Ψήνουμε τις μπάμιες για 30 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι το φαγητό να μείνει με το κοκκινιστό λαδάκι του, σχεδόν χωρίς υγρά.
- Σερβίρουμε τις μπάμιες με φέτα ή φρέσκια μυζήθρα ή, ακόμη, με ξερή μυζήθρα, τριμμένη σε κάθε μερίδα, και φρέσκο ψωμί.
Δύσκολο πιάτο οι μπάμιες, αγαπούν ωστόσο τις μαντινείες, τη μαλαγουζιά, τα φρουτώδη ροζέ κρασιά από άγιωργίτικο ή μοσχοφίλερο, ένα από τα οποία διαλέγουμε σήμερα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 51.