ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαύρος με μπάμιες γιαχνί στον φούρνοΓαύρος με μπάμιες γιαχνί στον φούρνο Μια συνταγή για μπάμιες, λίγο διαφορετική απ’ τις συνηθισμένες. Δοκιμάσαμε το μπαμιελίδικο στο Καφενείο Καραμπουτζές, κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ για το τεύχος του Γαστρονόμου «Στα καφενεία της Κρήτης», και καταγράψαμε τη συνταγή, όπως μας την παρέδωσε ο ιδιοκτήτης, Μανώλη Κοκολογιαννάκης.

Ντούρες και ξινούτσικες, αυτές οι μπάμιες είναι σοβαρός μεζές για τη ρακή. Ο Μανώλης τις περνάει πρώτα από το ξίδι και ύστερα τις μαγειρεύει πολύ λίγο, οπότε μένουν τραγανές, και μαζί με τον άφθονο χυμό από λεμόνια που προσθέτει στο τέλος δίνουν κάπως την αίσθηση του τουρσιού. Εμείς τον προτιμάμε χλιαρό ή και κρύο αυτόν τον μεζέ. Ορισμένες φορές που μαγειρεύει τις μπάμιες μαζί με το κρέας, τις προσθέτει λίγο πριν από το τέλος του μαγειρέματος, για να μη λιώσουν και βγάλουν σάλια.

 

15' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
3' αναμονή
Σύνολο: 43'

Υλικά

Μερίδες: 3-4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το μπαμιελίδικο βάζουμε τις μπάμιες σε ένα βαθύ σκεύος που να τις χωράει ακριβώς, τις περιχύνουμε με το ξίδι και τις πασπαλίζουμε με τη 1 κουτ. σούπας αλάτι.
  2. Τις αφήνουμε για 3 ώρες, (ώστε να μην βγάλουν το ενοχλητικό σάλιο τους στο μαγείρεμα).
  3. Τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε.
  4. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, για 4-5 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τις μπάμιες, την τριμμένη ντομάτα και το σκόρδο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε το κύμινο, τον πελτέ και το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά.
  7. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, παρά μόνο σείουμε την κατσαρόλα, για να μη διαλύσουμε τις μπάμιες και βγάλουν σάλια.
  8. Όταν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε και τον χυμό από τα λεμόνια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Άρθρα και Συνταγές με Μπάμιες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών