ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαύρος φρικασέ με μαρούλιαΓαύρος φρικασέ με μαρούλια
20' προετοιμασία
1 ώρα και 50' μαγείρεμα
40' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τις μπάμιες

Για τη σάλτσα

Για τον γαύρο

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σάλτσα

  1. Για να φτιάξουμε γαύρο με μπάμιες γιαχνί στον φούρνο, αρχικά ζεσταίνουμε, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με λίγο αλατοπίπερο.
  2. Σοτάρουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να μελώσουν, και ρίχνουμε τις ντομάτες.
  3. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει, και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Γαύρος

  1. Σε μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το σκόρδο, την πάπρικα, τον κρόκο Κοζάνης και τη ρίγανη.
  2. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Αφήνουμε κατά μέρος το μείγμα για να κρυώσει.
  4. Βάζουμε τους γαύρους σε ευρύχωρο μπολ, προσθέτουμε το μείγμα του τηγανιού και ανακατεύουμε καλά.
  5. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 40 λεπτά.

Μπάμιες

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
  2. Πλένουμε τις μπάμιες, τις στραγγίζουμε καλά και με μαχαιράκι καθαρίζουμε κωνικά το κοτσανάκι τους.
  3. Τις βάζουμε σε ταψάκι διαμέτρου περίπου 32 εκ., προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.
  4. Τις απλώνουμε ομοιόμορφα στο σκεύος και τις ψήνουμε για 20 λεπτά.
  5. Τις ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, τις απλώνουμε ξανά στο ταψί και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά, να δείχνουν στεγνές και να συρρικνωθούν ελαφρώς (η διαδικασία αυτή στεγνώνει το βλεννώδες εσωτερικό τους, τις σφίγγει και βοηθά να μη διαλυθούν).
  6. Ξεφουρνίζουμε, τις περιχύνουμε με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, προσθέτουμε και τον δυόσμο και ανακατεύουμε προσεκτικά.
  7. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C.
  8. Φουρνίζουμε ξανά τις μπάμιες και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά – ελέγχουμε μήπως στεγνώσουν και αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο καυτό νερό.
  9. Ξεφουρνίζουμε, απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τους γαύρους, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  10. Σερβίρουμε, τον γαύρο με μπάμιες γιαχνί στον φούρνο, ζεστό (όχι καυτό) με τα κομμένα λεμόνια και ραντίζουμε κάθε μερίδα με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε με ζεστό ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Kαλοκαιρινές μαγειρικές με ψάρια».

Άρθρα και Συνταγές με Γαύρος

Άρθρα και Συνταγές με Μπάμιες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών