1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις «επίσημες» μπάμιες, κάνουμε ως εξής: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο με 100 ml νερό και το κρεμμύδι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να «αχνιστεί» το κρεμμύδι και να μαλακώσει.
  2. Ρίχνουμε τις μπάμιες και συνεχίζουμε το άχνισμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  3. Ρίχνουμε το ξίδι, τις ντομάτες, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει όλα τα υλικά.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες, αλλά να μη λιώσουν.
  5. Αποσύρουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
  6. Διαλέγουμε τις μπάμιες και ξεχωρίζουμε τις μικρότερες από τις μεσαίες και τις μεγαλύτερες.
  7. Σε μια στρογγυλή πιατέλα τοποθετούμε ακτινωτά στο κέντρο τις μικρότερες μπάμιες και συνεχίζουμε περιφερειακά βάζοντας τις μεγαλύτερες γύρω-γύρω σε στεφάνι. Περιχύνουμε με τη σάλτσα, σκορπίζουμε το μαϊντανό και σερβίρουμε.

Μυστικά

Πως καθαρίζουμε τις μπάμιες: Κόβουμε με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι το κοτσανάκι και καθαρίζουμε περιμετρικά τη βάση του, εκεί όπου ενώνεται με τον καρπό, αφήνοντας έναν κώνο. Προσέχουμε να μη δημιουργηθεί τρύπα από την οποία θα ξεχυθούν τα σπόρια στο μαγείρεμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μπάμιες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών