Οι μπάμιες είναι ένα από τα αγαπημένα λαχανικά των Τηνιακών. Πεντανόστιμες και μαγειρεμένες με μια σάλτσα κουκισμένη με άφθονη ζάχαρη, σερβιρισμένες «επίσημα», δηλαδή παραταγμένες ακτινωτά στην πιατέλα σε σχήμα ήλιου, ήταν ένα γιορτινό πιάτο που κερνούσαν κάθε χρόνο ανήμερα των Αγίων Αποστόλων στο σπίτι της μαγείρισσας Αντωνίας Ζάρπα. Τις ετοίμαζε υπομονετικά η καλονοικοκυρά και θεία της Αντωνίας, η Ντωντώ.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο με 100 ml νερό και το κρεμμύδι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να «αχνιστεί» το κρεμμύδι και να μαλακώσει. Ρίχνουμε τις μπάμιες και συνεχίζουμε το άχνισμα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το ξίδι, τις ντομάτες, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει όλα τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες, αλλά να μη λιώσουν. Αποσύρουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. Διαλέγουμε τις μπάμιες και ξεχωρίζουμε τις μικρότερες από τις μεσαίες και τις μεγαλύτερες.
  2. Σε μια στρογγυλή πιατέλα τοποθετούμε ακτινωτά στο κέντρο τις μικρότερες μπάμιες και συνεχίζουμε περιφερειακά βάζοντας τις μεγαλύτερες γύρω-γύρω σε στεφάνι. Περιχύνουμε με τη σάλτσα, σκορπίζουμε το μαϊντανό και σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών