Ο Χριστόφορος Πέσκιας απογειώνει τους απλούς ντοματοκεφτέδες με ένα απίστευτο κόλπο: προσθέτει ωμές αλλά και φουρνιστές ντομάτες, ψημένες σε χαμηλή θερμοκρασία για 6 ώρες έτσι ώστε να χάσουν τα υγρά τους και να γίνουν σαν σάλτσα, αποκτώντας γλυκιά συμπυκνωμένη γεύση. Δοκιμάστε τους! Η γεύση τους θα σας αποζημιώσει για τον επιπλέον κόπο. Αυτοί οι ντοματοκεφτέδες είναι ένα ορεκτικό περιωπής που αξίζει να σερβίρετε και σε ένα γιορτινό τραπέζι.

7 ώρες προετοιμασία
15' τηγάνισμα
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 15 λεπτά

Υλικά

Τεμάχια: 40 - 50

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 80° C.
  2. Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε 2 κιλά από τις ντομάτες για 30 δευτερόλεπτα. Δεν θέλουμε να μαλακώσουν.
  3. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε αμέσως σε μπολ με νερό και παγάκια. Έτσι θα σταματήσουμε τον βρασμό και θα μπορούμε να αφαιρέσουμε εύκολα τη φλούδα.
  4. Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε στα 4 και αφαιρούμε κοτσάνια και σπόρια.
  5. Τις βάζουμε σε μπολ με τα 50 ml ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  6. Στρώνουμε ένα μεγάλο ρηχό ταψί με λαδόκολλα και απλώνουμε τις ντομάτες σε μία στρώση. Βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι 1 φετούλα σκόρδο και ψήνουμε για 6 ώρες και από τις δύο πλευρές.
  7. Ξεφουρνίζουμε και τις ψιλοκόβουμε.
  8. Τρίβουμε τις υπόλοιπες ντομάτες (τα 200 γρ.), τις αλατίζουμε και τις σουρώνουμε καλά αφαιρώντας έτσι τα σπόρια.
  9. Τις βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 3 ώρες.
  10. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και το πλάθουμε σε κεφτεδάκια (αν το μείγμα είναι πιο υδαρές από όσο θέλουμε, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι).
  11. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει τo 1/3 του σκεύους, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τους ντοματοκεφτέδες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
  12. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
  13. Τους συνοδεύουμε με δροσερό γιαούρτι ή μια μυρωδάτη κρέμα φέτας.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Ντομάτα

Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Συνταγές για Σνακ

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών