«Αυτή η πολύ αγαπημένη κερκυραϊκή συνταγή είναι του Μπενιτσιώτη Νίκου Μπέλλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πασίγνωστος για τη μικρή ψαροταβέρνα του. Από παιδί ο Νίκος παρακολουθούσε και βοηθούσε τη μητέρα του καθώς μαγείρευε τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, που αφθονούσαν στο μικρό ψαροχώρι.»Το μπιάνκο μπορεί να γίνει με ροφό, στήρα, σφυρίδα ή και άλλο λιπαρό ψάρι. Σημασία έχει να είναι κομμένο σε φέτες ή, αν είναι ολόκληρο, κομμένο κομμάτια και συναρμολογημένο στην κατσαρόλα, για την εμφάνιση. Ο λόγος είναι η παχύρρευστη σάλτσα που δημιουργείται στο μαγείρεμα αποκλειστικά από τη ζελατίνα που βγάζουν τα κόκαλα – δένει χωρίς πρόσθετα πηκτικά τύπου κορν φλάουρ. Για πολλούς, η σάλτσα και οι πατάτες ξεπερνούν το ψάρι σε νοστιμιά. Το φθινόπωρο είναι η εποχή για το χριστόψαρο ή κερκυραϊστί “σανπιέρο” ή “σαμπιέρο”».
![Ντομάτες γεμιστές με ολίγον ψάρι και πουρέ πατάτας](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2023/08/ntomates-gemistes-me-oligon-psari-kai-poyre-patatas-gastronomos-420x560.jpg?v=1692379422)