40'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τις μπάμιες
Για το ψάρι
Διαδικασία
Μπάμιες
- Για την σφυρίδα με μπάμιες, φρέσκια ντομάτα, θυμάρι και δυόσμο, πλένουμε τις μπάμιες και τις στραγγίζουμε. Τις καθαρίζουμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι «ξεφλουδίζοντας» το κοτσανάκι γύρω-γύρω, αφήνοντας έναν κώνο, χωρίς να ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό και τα σπόρια, για να μη διαλυθεί ο καρπός.
- Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε τις μπάμιες για 5 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά με μια ξύλινη κουτάλα, για να μη διαλυθούν.
- Ρίχνουμε το ξίδι και αφήνουμε περίπου 3 λεπτά, να εξατμιστεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε τη βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες.
Σφυρίδα με μπάμιες
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με 150 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γλυκάνει.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και σιγοψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C.
- Σε μια γάστρα τακτοποιούμε τις μπάμιες και τις αλατοπιπερώνουμε.
- Αλατίζουμε τις φέτες ψαριού καλά και τις βάζουμε ανάμεσα στις μπάμιες.
- Ρίχνουμε ομοιόμορφα τη σάλτσα ντομάτας, το σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ψάρι.
- Ξεφουρνίζουμε, ανοίγουμε προσεκτικά το καπάκι, για να μην καούμε, και ρίχνουμε το δυόσμο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε το σφυρίδα με μπάμιες, φρέσκια ντομάτα, θυμάρι και δυόσμο για 20 λεπτά , να «ξεκουραστεί».
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 121.