Η παραδοσιακή συνταγή κατάγεται από την Κρήτη, όπου την κάνουν με ροφό. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας την προτιμούν με τσιπούρες. Το ωμό ελαιόλαδο, στο τέλος, με τον φρέσκο δυόσμο κάνουν τη διαφορά.

40' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τις μπάμιες

Για το ψάρι

Διαδικασία

Μπάμιες

  1. Για την σφυρίδα με μπάμιες, φρέσκια ντομάτα, θυμάρι και δυόσμο, πλένουμε τις μπάμιες και τις στραγγίζουμε. Τις καθαρίζουμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι «ξεφλουδίζοντας» το κοτσανάκι γύρω-γύρω, αφήνοντας έναν κώνο, χωρίς να ανοίξουμε τρύπα προς το εσωτερικό και τα σπόρια, για να μη διαλυθεί ο καρπός.
  2. Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε τις μπάμιες για 5 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά με μια ξύλινη κουτάλα, για να μη διαλυθούν.
  3. Ρίχνουμε το ξίδι και αφήνουμε περίπου 3 λεπτά, να εξατμιστεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε τη βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες.

Σφυρίδα με μπάμιες

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με 150 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γλυκάνει.
  2. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και σιγοψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C.
  4. Σε μια γάστρα τακτοποιούμε τις μπάμιες και τις αλατοπιπερώνουμε.
  5. Αλατίζουμε τις φέτες ψαριού καλά και τις βάζουμε ανάμεσα στις μπάμιες.
  6. Ρίχνουμε ομοιόμορφα τη σάλτσα ντομάτας, το σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι.
  7. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ψάρι.
  8. Ξεφουρνίζουμε, ανοίγουμε προσεκτικά το καπάκι, για να μην καούμε, και ρίχνουμε το δυόσμο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  9. Κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε το σφυρίδα με μπάμιες, φρέσκια ντομάτα, θυμάρι και δυόσμο για 20 λεπτά , να «ξεκουραστεί».

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 121.

Άρθρα και Συνταγές με Μπάμιες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών