ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινό καρέ με γλάσο πετιμεζιούΧοιρινό καρέ με γλάσο πετιμεζιού
15' προετοιμασία
30' ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 45'

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Από την προηγουμένη, βάζουμε το μπούτι σε ένα ταψί και το αλείφουμε καλά με 1 μεγάλη κουταλιά θαλασσινό αλάτι ώστε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το μέλι, το λάδι, το χυμό λεμονιού, το θυμάρι και τον κόλιανδρο.
  3. Περιχύνουμε το μπούτι με αυτό το μείγμα και με τα χέρια το αλείφουμε να πάει καλά παντού.
  4. Την επομένη, προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 170° C. Βάζουμε στο ταψί 600-650 ml νερό.
  5. Ψήνουμε το μπούτι για 2 - 3 ώρες. Αν έχουμε θερμόμετρο μαγειρικής, το μπήγουμε στο πιο χοντρό κομμάτι του κρέατος. Είναι έτοιμο αν το θερμόμετρο δείξει 70°C.
  6. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος φροντίζουμε να περιχύνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το μπούτι με τη μαρινάδα.
  7. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ακουμπάμε το μπούτι σε μια πιατέλα. Το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα πριν το κόψουμε.
  8. Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού μέσα σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε μέχρι σχεδόν να σιροπιάσουν, προσθέτοντας στο τέλος τη 1 κουτ. σούπας μέλι, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι.
  9. Κόβουμε το κρέας μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι σε φέτες, περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Ενα φρουτώδες λευκό ή ροζέ κρασί. Ασύρτικο-Sauvignon Βlanc, μαλαγουζιά ή ροζέ από μοσχοφίλερο ή αγιωργίτικο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 31.

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών