15'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 45'
Υλικά
Μερίδες: 8Διαδικασία
Μαρινάρισμα
- Από την προηγουμένη, βάζουμε το μπούτι σε ένα ταψί και το αλείφουμε καλά με 1 μεγάλη κουταλιά θαλασσινό αλάτι ώστε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το μέλι, το λάδι, το χυμό λεμονιού, το θυμάρι και τον κόλιανδρο.
- Περιχύνουμε το μπούτι με αυτό το μείγμα και με τα χέρια το αλείφουμε να πάει καλά παντού.
- Την επομένη, προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 170° C. Βάζουμε στο ταψί 600-650 ml νερό.
- Ψήνουμε το μπούτι για 2 - 3 ώρες. Αν έχουμε θερμόμετρο μαγειρικής, το μπήγουμε στο πιο χοντρό κομμάτι του κρέατος. Είναι έτοιμο αν το θερμόμετρο δείξει 70°C.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος φροντίζουμε να περιχύνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το μπούτι με τη μαρινάδα.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ακουμπάμε το μπούτι σε μια πιατέλα. Το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα πριν το κόψουμε.
- Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού μέσα σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε μέχρι σχεδόν να σιροπιάσουν, προσθέτοντας στο τέλος τη 1 κουτ. σούπας μέλι, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι.
- Κόβουμε το κρέας μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι σε φέτες, περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.
Ενα φρουτώδες λευκό ή ροζέ κρασί. Ασύρτικο-Sauvignon Βlanc, μαλαγουζιά ή ροζέ από μοσχοφίλερο ή αγιωργίτικο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 31.