ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπουγάτσα Θεσσαλονίκης (Με έτοιμο φύλλο)Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης (με έτοιμο φύλλο)

Δεν υπάρχει πιο δημοφιλής γέμιση στην μπουγάτσα από την κρέμα. Έχει μια παιδική τρυφεράδα αυτή η γεύση κι όσο κλισέ και αν ακούγεται, είναι εγγεγραμμένη στις αναμνήσεις μας. Εμείς απευθυνθήκαμε στον γνωστό μπουγατσοποιό της Θεσσαλονίκης Φίλιππο Μπαντή, ο οποίος μας έδωσε τη συνταγή για να την πετύχουμε όπως ακριβώς τη φτιάχνουν οι παλιοί μάστορες.

Μας έδειξε επίσης πώς θα φτιάξουμε στο σπίτι το υπέροχο φύλλο της μπουγάτσας, που βγαίνει κριτσανιστό. Όλες οι οδηγίες για το φύλλο αέρος για μπουγάτσα του Φίλιππου Μπαντή, εδώ.

5' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη ζύμη

Για την κρέμα

Διαδικασία

Κρέμα

  1. Για να φτιάξουμε την κλασική γλυκιά γέμιση με κρέμα, ξεκινάμε ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα το γάλα και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να φουσκώσει το γάλα.
  2. Προσθέτουμε πασπαλιστά το σιμιγδάλι σε μικρές δόσεις, ανακατεύοντας έντονα και γρήγορα με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας (ή τη βανιλίνη), το ξύσμα και το παγωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  4. Προσθέτουμε τώρα τους κρόκους (αν θέλουμε) και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στην κρέμα.
  5. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ (για να κρυώσει πιο γρήγορα), την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματιστεί κρούστα, και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά.
  6. Πριν χρησιμοποιήσουμε την κρέμα, τη χτυπάμε καλά με το σύρμα (ή με μίξερ χειρός) για να αφρατέψει. Η ποσότητα της κρέμας επαρκεί για δύο μπουγάτσες.

Ζύμη - συναρμολόγηση - ψήσιμο

  1. Για τη ζύμη, το άνοιγμα και γέμισμα των φύλλων και το ψήσιμο δείτε αναλυτικά τις οδηγίες εδώ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών