ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠώς το φτιάχνουν το μπουρέκι; Με μεγάλο και στριφτό χειροποίητο φύλλοΠώς το φτιάχνουν το μπουρέκι; Με μεγάλο και στριφτό χειροποίητο φύλλο

Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε Θεσσαλονίκη και να μην περάσουμε από το μπουγατσατζίδικο του Φίλιππου Μπαντή στην οδό Παναγίας Φανερωμένης 33, το οποίο πρωτοάνοιξε ο συνονόματος παππούς του, πρόσφυγας από την Καισάρεια της Καππαδοκίας και συνέχισε ο πατέρας του. Κλασικό στέκι της γειτονιάς για πρωινή μπουγάτσα. Την Κυριακή όμως φτάνει κόσμος από όλη τη Θεσσαλονίκη σχηματίζοντας μεγάλη ουρά, αφού είναι η μέρα που οι γεύσεις πολλαπλασιάζονται και ο Φίλιππος πλάι στις κλασικές γεμίσεις, παρουσιάζει και πιο δημιουργικές όπως σοκολάτα με ταχίνι ή κασιώτικη γραβιέρα με «μεθυσμένα» σύκα.

Εμείς τον επισκεφτήκαμε σε μια πιο χαλαρή ώρα, προκειμένου να μας δείξει βήμα βήμα πώς θα φτιάξουμε μόνοι μας αυτό το υπέροχο φύλλο της μπουγάτσας, που όταν ψήνεται γίνεται κριτσανιστό. Το φύλλο αυτό ονομάζεται «αέρος» γιατί δεν το ανοίγουμε με τον πλάστη αλλά με τα χέρια, τραβώντας και τεντώνοντάς το στο τραπέζι, μέχρι να μεγαλώσει και να λεπτύνει τόσο που να γίνει σχεδόν διάφανο. Εκτός από τη συνταγή για το φύλλο, μας έδωσε και τις τρεις πιο κλασικές γεμίσεις, για να φτιάξουμε μόνοι μας μπουγάτσα με κρέμα, με τυρί και με κιμά.

Βήμα βήμα το άνοιγμα του φύλλου αέρος:

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Αφού ζυμώσουμε τη ζύμη και την αφήσουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά, την κόβουμε στα τέσσερα. Από κάθε κομμάτι θα προκύψει ένα φύλλο μεσαίου μεγέθους, άρα συνολικά θα έχουμε τέσσερα φύλλα. Κάθε μπουγάτσα χρειάζεται δύο φύλλα, άρα η ζύμη αυτή επαρκεί για 2 μπουγάτσες των 4 μεριδών έκαστη. Αν θέλουμε να φτιάξουμε μια μεγαλύτερη μπουγάτσα, χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο αντί στα τέσσερα, για να ανοίξουμε δύο μεγαλύτερα φύλλα. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο τραπέζι που να μην ακουμπάει σε τοίχο, ώστε να μπορούμε να κινηθούμε γύρω του ελεύθερα.

Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε σχήμα μπάλας.

Αλείφουμε τα μπαλάκια με λιωμένο αγελαδινό βούτυρο. Το βουτύρωμα θα επαναλαμβάνεται καθόλη τη διάρκεια του ανοίγματος γιατί η ζύμη πρέπει να παραμένει ενυδατωμένη ώστε να μην χάσει την ελαστικότητά της και να μπορεί να τεντωθεί χωρίς να σκιστεί.

Από κάθε μπαλάκι θα ανοίξουμε ένα μεγάλο φύλλο. Ξεκινάμε με το πρώτο μπαλάκι, το οποίο ακουμπάμε σε μια καθαρή επιφάνεια την οποία έχουμε βουτυρώσει. Μια συμβουλή: αν χρησιμοποιήσουμε το τραπέζι μας, καλύτερα να το καλύψουμε με μουσαμά ή νάιλον για να μην ποτίσει από το βούτυρο. Τα άλλα μπαλάκια τα κρατάμε σκεπασμένα σε ένα ταψάκι, για να μην ξεραθούν. Πιέζουμε το μπαλάκι με την παλάμη μας να γίνει πλακέ και να ανοίξει σε μέγεθος σαν πιατάκι του καφέ.

Συνεχίζουμε με τον πλάστη ώστε το ζυμάρι να ανοίξει πιο πολύ. Δεν το ανοίγουμε ομοιόμορφα αλλά φροντίζουμε οι άκρες να είναι πιο λεπτές από το κέντρο.

Με τα χέρια μας πιάνουμε το φύλλο και το τεντώνουμε από τη μια μεριά. Παράλληλα, το ανασηκώνουμε ώστε να παίρνει αέρα από κάτω.

Έπειτα το πιάνουμε και το τεντώνουμε με τον ίδιο τρόπο από μια άλλη μεριά. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο γύρω γύρω, έτσι ώστε να το τεντώσουμε ομοιόμορφα. Κάθε τόσο, βουτυρώνουμε τα χέρια μας και λειαίνουμε το φύλλο, σέρνοντας την παλάμη μας από το από το κέντρο προς τα έξω ή -αν μας φαίνεται πιο εύκολο- περνάμε τη μπουνιά μας από κάτω, φέρνοντάς τη στο κέντρο του φύλλου και τη σέρνουμε προς τα έξω -– με αυτό τον τρόπο τεντώνουμε καλύτερο το φύλλο και εξασφαλίζουμε ότι δεν θα μείνουν χοντρά σημεία.

Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα παραλληλόγραμμο λεπτό και σχεδόν διάφανο φύλλο, με ομοιόμορφο πάχος.

Βρέχουμε τα χέρια μας με βούτυρο και αλείφουμε το φύλλο.

Το γέμισμα και το δίπλωμα της μπουγάτσας:

Βάζουμε στο κέντρο του φύλλου περίπου 4 κουτ. σούπας από τη γέμιση της αρεσκείας μας (με κρέμα, τυρί, κιμά κ.λπ.) και την απλώνουμε να σχηματίσει ένα μικρό παραλληλόγραμμο στο κέντρο του φύλλου.

Δείτε εδώ τις τρεις κλασικές γεμίσεις που μας έδωσε ο Φίλιππος Μπαντής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚλασική γλυκιά γέμιση με κρέμαΜπουγάτσα με κρέμα και κριτσανιστό, χειροποίητο, φύλλο ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓέμιση με κρέμα τυριώνΜπουγάτσα με τυρί από έναν εξπέρ του είδους ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓέμιση με ανάμεικτο κιμάΜπουγάτσα με κιμά από γνωστό Θεσσαλονικιό μάστορα του είδους

 

Κλείνουμε το φύλλο σε ορθογώνιο φάκελο ως εξής: πρώτα, φέρνουμε τα δύο πλαϊνά του φύλλου προς τα μέσα, έτσι που να ενωθούν στο κέντρο και το ένα να μισοκαλύψει το άλλο, σκεπάζοντας εντελώς τη γέμιση. Έπειτα φέρνουμε και την κάτω μεριά του φύλλου προς το κέντρο.

Στο τέλος φέρνουμε και την πάνω μεριά προς το κέντρο για να κλείσει ο «φάκελος» και να γίνει ένα πακετάκι.

Πιέζουμε απαλά να φύγει ο αέρας, να κολλήσει το φύλλο με τη γέμιση και να έχει το πακέτο ίδιο πάχος παντού. Το αφήνουμε προς παρόν στην άκρη, σκεπασμένο με μια πετσέτα, μέχρι να ανοίξουμε άλλο ένα ίδιο φύλλο.

Αφού ανοίξουμε και το δεύτερο φύλλο μπουγάτσας, τοποθετούμε στο κέντρο του το πακετάκι με τη γέμιση, με την ένωση προς τα κάτω και κάπως λοξά.

Φέρνουμε τις τέσσερις πλευρές του φύλλου προς τα μέσα, να διπλώσουν πάνω από το πακέτο, έτσι που στο τέλος να έχουμε άλλον έναν «φάκελο» που κλείνει μέσα του τον προηγούμενο.

Σπιτικό φύλλο αέρος για μπουγάτσα Σπιτικό φύλλο αέρος για μπουγάτσα

Η διαδικασία που περιγράφει ο Φίλιππος Μπαντής απαιτεί υπομονή και εξάσκηση, αλλά, όταν αποκτήσουμε την απαιτούμενη εξοικείωση με την τεχνική του φύλλου, θα το φτιάχνουμε εύκολα.

2 ώρες προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: για φύλλο για 2 μπουγάτσες των 4 μερίδων εκάστη

Διαδικασία

  1. Για το σπιτικό φύλλο αέρος για μπουγάτσα, ξεκινάμε ρίχνοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το νερό και το παγωμένο βούτυρο και τα ζυμώνουμε με τον γάντζο πρώτα για 2 λεπτά σε αργή ταχύτητα και στη συνέχεια για άλλα 5-6 λεπτά σε πιο δυνατή, μέχρι να φτιάξουμε μια ελαστική και λεία ζύμη. Αν το ζυμάρι κολλάει, ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι και ζυμώνουμε για 1 λεπτό ακόμη. Τυλίγουμε το ζυμάρι με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
  2. Κόβουμε το ζυμάρι σε 4 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες. Τις αλείφουμε ελαφρώς με λίγο από το λιωμένο βούτυρο, τις τυλίγουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά κατά μέρος.
  3. Αφήνουμε κατά μέρος τις δύο μπάλες (θα τις ανοίξουμε αργότερα) και ανοίγουμε τις άλλες δύο σε μικρούς δίσκους, με διάμετρο περίπου 15 εκ.
  4. Τους βάζουμε τον έναν δίπλα στον άλλο σε ένα ταψάκι, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά στην άκρη.

Άνοιγμα του φύλλου αέρος

  1. Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο μια μεγάλη επιφάνεια, κατά προτίμηση το τραπέζι.
  2. Ακουμπάμε στο κέντρο τον έναν δίσκο ζύμης, τον βουτυρώνουμε ελαφρά και τον ανοίγουμε απαλά με τον πλάστη σε λίγο μεγαλύτερη διάμετρο, πιέζοντας περισσότερο την περιφέρειά του ώστε να λεπτύνει πιο πολύ από όσο στο κέντρο.
  3. Έπειτα, με τα χέρια μας τραβάμε και απλώνουμε περιμετρικά το φύλλο, πιάνοντάς το κάθε φορά από άλλη μεριά με τακτικά τινάγματα, με υπομονή και προσοχή για να μη σχιστεί, έτσι ώστε να έχουμε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο. Όσο ανοίγουμε το φύλλο, το αλείφουμε τακτικά με λίγο λιωμένο βούτυρο. Αλείφουμε το ανοιγμένο φύλλο ξανά με λίγο λιωμένο βούτυρο.

Γέμισμα

  1. Ετοιμάζουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας: Δείτε εδώ γέμιση για μπουγάτσα με κρέμα, για μπουγάτσα με τυρί και για μπουγάτσα με κιμά.
  2. Βάζουμε περίπου 4 κουτ. σούπας από τη γέμιση της αρεσκείας μας στο κέντρο του και το κλείνουμε σαν ορθογώνιο φάκελο, καλύπτοντας τη γέμιση. Βουτυρώνουμε τον φάκελο και αφήνουμε κατά μέρος.
  3. Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο και τον δεύτερο δίσκο. Βάζουμε τον φάκελο (που ετοιμάσαμε πιο πριν) στο κέντρο του δεύτερου ανοιγμένου φύλλου, με την ένωση προς τα κάτω.
  4. Πιέζουμε απαλά τον φάκελο με τις παλάμες μας, μέχρι να απλώσει ελαφρά και η γέμιση να απλωθεί ομοιόμορφα, αλλά προσέχουμε να μη σχιστεί ο φάκελος και βγει έξω η γέμιση.
  5. Φέρνουμε τις 4 στρογγυλές άκρες του φύλλου προς το κέντρο του πατημένου φακέλου, ώστε να τον καλύψουμε εντελώς, φτιάχνοντας έναν νέο φάκελο.

Ψήσιμο της μπουγάτσας

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
  2. Βουτυρώνουμε τον φάκελο και τον τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με την ένωση προς τα κάτω.
  3. Φουρνίζουμε την μπουγάτσα και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, γυρίζοντάς τη στα μισά του χρόνου, για να ψηθεί ομοιόμορφα.
  4. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε τις άλλες δύο μπάλες ζύμης, για να φτιάξουμε τη δεύτερη μπουγάτσα με την υπόλοιπη γέμιση.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βούτυρο

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών