Μπουγάτσα με τυρί, αγαπημένη γεύση, αλλά δύσκολο να την πετύχεις στο σπίτι. Εμείς πήραμε όλες τις οδηγίες από τον μάστορα μπουγατσοποιό Φίλιππο Μπαντή, τόσο για το φύλλο αέρος (και πώς θα το πετύχουμε στο σπίτι) όσο και για τη γέμιση.
5'
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Τεμάχια: για 2 μπουγάτσεςΓια τη ζύμη
Για την κρέμα τυριού (γέμιση)
Διαδικασία
Κρέμα τυριού (γέμιση)
- Για να φτιάξουμε τη γέμιση με κρέμα τυριών, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια κατσαρόλα το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει, προσέχοντας να μην αφρίσει, σκουρύνει και «ψηθεί».
- Ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα, παίρνοντας αυτό που έχει κολλήσει στα τοιχώματα της κατσαρόλας για να μην καεί, μέχρι να φτιάξουμε μια παχύρρευστη κρέμα ρου (roux), τη βάση της μπεσαμέλ.
- Προσθέτουμε το γάλα, σε δόσεις, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα με το σύρμα, ώστε να διαλυθούν τυχόν σβόλοι που θα σχηματιστούν.
- Μόλις φτιάξουμε μια λεία κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
- Προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Τέλος, ρίχνουμε το αυγό και μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, για να κρυώσει πιο γρήγορα, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφανειά του, για να μη σχηματιστεί κρούστα, και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά. Πριν το χρησιμοποιήσουμε, ανακατεύουμε απαλά.
Ζύμη - συναρμολόγηση - ψήσιμο
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.