Δείτε πως φτιάχνουμε μπουγάτσα κλασική με φύλλο, βήμα-βήμα:

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά μέχρι να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράσει.
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Ρίχνουμε σε μια άλλη κατσαρόλα το βούτυρο…
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
…και το σιμιγδάλι και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά.
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Καβουρδίζουμε πολύ ελαφρά το σιμιγδάλι για 1-2 λεπτά.
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Προσθέτουμε το ζεστό γάλα μέσα στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι.
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί…
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
…και στη συνέχεια ρίχνουμε και τη ζάχαρη.
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα.
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Μόλις πήξει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά με τη βανίλια…
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
…και το ξύσμα.
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Τα χτυπάμε ελαφρώς με έναν αυγοδάρτη.
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Αδειάζουμε το μείγμα των κρόκων μέσα στην κρέμα.
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C και βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί.
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Απλώνουμε τα μισά φύλλα του πακέτου μέσα στο ταψί βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Αδειάζουμε μέσα την κρέμα.
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Την απλώνουμε καλά με τη ράχη ενός κουταλιού ή με μια σπάτουλα.
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα πάλι ένα-ένα.
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Κόβουμε με ένα μαχαίρι όσο φύλλο περισσεύει από τα τοιχώματα του ταψιού.
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Στη συνέχεια κόβουμε προσεκτικά την μπουγάτσα σε μερίδες και ραντίζουμε την επιφάνειά της με νερό.
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Την ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
Μπουγάτσα κλασική με φύλλο βήμα-βήμα
Βγάζουμε την μπουγάτσα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Τη σερβίρουμε πασπαλίζοντας κάθε κομμάτι με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣερραϊκή μπουγάτσαΣερραϊκή μπουγάτσα
40' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: 10-12

Για την κρέμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μπουγάτσα κλασική με φύλλο, αρχικά ρίχνουμε το γάλα, σε μια κατσαρόλα, και τη βάζουμε στη φωτιά μέχρι να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράσει.
  2. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σε μια άλλη κατσαρόλα το βούτυρο, το σιμιγδάλι και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά.
  3. Καβουρδίζουμε πολύ ελαφρά το σιμιγδάλι για 1-2 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα μέσα στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
  5. Στη συνέχεια, ρίχνουμε και τη ζάχαρη.
  6. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα.
  7. Μόλις πήξει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.
  8. Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά με τη βανίλια, το ξύσμα και τα χτυπάμε ελαφρώς με έναν αυγοδάρτη.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα των κρόκων μέσα στην κρέμα.
  10. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  11. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  12. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί.
  13. Απλώνουμε τα μισά φύλλα του πακέτου μέσα στο ταψί βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
  14. Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και την απλώνουμε καλά με τη ράχη ενός κουταλιού ή με μια σπάτουλα.
  15. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα πάλι ένα-ένα.
  16. Κόβουμε με ένα μαχαίρι όσο φύλλο περισσεύει από τα τοιχώματα του ταψιού.
  17. Στη συνέχεια, κόβουμε προσεκτικά την μπουγάτσα σε μερίδες και ραντίζουμε την επιφάνειά της με νερό.
  18. Την ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
  19. Βγάζουμε την μπουγάτσα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
  20. Σερβίρουμε, την κλασική μπουγάτσα με φύλλο, πασπαλίζοντας κάθε κομμάτι με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Μυστικά

  • Αν το πακέτο έχει μονό αριθμό φύλλων, βάζουμε τα περισσότερα κάτω (δηλαδή 6 κάτω και 5 πάνω).
  • Για να γίνει πιο μυρωδάτη η μπουγάτσα, χρησιμοποιούμε βούτυρο γάλακτος (σε βάζο ή χύμα).

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 12.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT