
20'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 34 εκ.Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σερραϊκή μπουγάτσα, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα, μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια ελαφρώς πηχτή κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, να ενσωματωθεί.
- Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη, για να κρυώσει λίγο και να σφίξει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι τα 50 γρ. βούτυρο, μέχρι να λιώσει.
- Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και απλώνουμε 8 φύλλα κρούστας, καλά βουτυρωμένα, το καθένα ξεχωριστά, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αφήνουμε τις άκρες των φύλλων να προεξέχουν.
- Αδειάζουμε την κρέμα και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα, καλά βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά.
- Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν και τις βουτυρώνουμε καλά.
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
- Ξεφουρνίζουμε και αναποδογυρίζουμε προσεχτικά την μπουγάτσα σε μια πιατέλα.
- Κόβουμε, τη σερραϊκή μπουγάτσα, σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με την κανέλα και τη ζάχαρη και σερβίρουμε.