1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 40 εκ.
Για τα φύλλα
Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τυρόπιτα από το ανατολικό Ζαγόρι με ψημένα φύλλα, ξεκινάμε με τη γέμιση και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε μεγάλο μπολ για να γίνουν μια μάζα.
Φύλλα
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι μέχρι το αλεύρι να νοτίσει ελαφρά.
- Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε μια τραχιά ζύμη.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη – αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ακόμη νερό ή αλεύρι.
- Την πλάθουμε σε μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 ώρα.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 9 ίσα μέρη, τα πλάθουμε σε ισάριθμες μπάλες.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη μία μπάλα ζύμης σε λεπτό στρογγυλό φύλλο με διάμετρο μεγαλύτερη από του ταψιού.
- Στρώνουμε το φύλλο στο ταψί, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Σκορπίζουμε πάνω του 2-3 κουτ. σούπας από τη γέμιση και αφήνουμε κατά μέρος.
- Ανοίγουμε άλλες 7 μπάλες ζύμης σε εξίσου λεπτά φύλλα, αυτή τη φορά με διάμετρο ακριβώς όση και του ταψιού.
- Ψήνουμε τα φύλλα ένα ένα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν και να ξεραθούν, αλλά να μη ροδίσουν.
- Βάζουμε το ένα ψημένο φύλλο στο ταψί, το βουτυρώνουμε και σκορπίζουμε πάνω του λίγη γέμιση. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα 6 ψημένα φύλλα, βουτυρωμένα πάντα, τακτοποιώντας τα στο ταψί εναλλάξ με την υπόλοιπη γέμιση.
- Σκορπίζουμε στο πάνω φύλλο όση γέμιση έχει μείνει.
- Ανοίγουμε το ένατο και τελευταίο κομμάτι ζύμης σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο όση και του ταψιού και καλύπτουμε την πίτα.
- Φέρνουμε τις άκρες του κάτω κάτω φύλλου προς τα μέσα και τις στριμώχνουμε περιμετρικά του ταψιού, μαζί με τις άκρες του πάνω πάνω φύλλου, για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
- Αλείφουμε γενναιόδωρα την επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα ή περισσότερο, μέχρι η πίτα να ροδίσει ωραία.
- Τη σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου, σε μεγάλα τρίγωνα κομμάτια σαν πίτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.