ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπουγάτσα με κιμάΜπουγάτσα με κιμά

Ο γνωστός Θεσσαλονικιός μπουγατσοποιός Φίλιππος Μπαντής, που έμαθε την τέχνη δίπλα στον πατέρα του, μας έδωσε μια καταπληκτική συνταγή για μπουγάτσα με κιμά. Πέρα από το φύλλο του, που την κάνει να ξεχωρίζει, η γέμιση του ξεχωρίζει εξίσου γιατί έχει ένα ωραίο μυστικό: χρησιμοποιεί δύο είδη κιμά ώστε να πετύχει σωστή ισορροπία γεύσης και λιπαρότητας, μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό ή πρόβειο.

15' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά

Τεμάχια: για 2 μπουγάτσες

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση του κιμά

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε τη γέμιση με ανάμεικτο κιμά, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό και αχνίζουμε, μέχρι το νερό να σωθεί. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σπάμε αμέσως και γρήγορα με ξύλινη κουτάλα, για να κομματιαστεί καλά και να μη μείνουν συμπαγείς σβόλοι.
  3. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι ο κιμάς να αλλάξει παντού χρώμα και να σωθούν τα περισσότερα υγρά που θα βγάλει. Προσέχουμε όμως να μη στεγνώσει εντελώς.
  4. Περίπου στα μισά του μαγειρέματος αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την πάπρικα. Λίγο πριν αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνουμε και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  5. Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει πριν τον χρησιμοποιήσουμε στην μπουγάτσα.

Ζύμη - συναρμολόγηση - ψήσιμο

  1. Για τη ζύμη, το άνοιγμα και γέμισμα των φύλλων και το ψήσιμο δείτε αναλυτικά τις οδηγίες εδώ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ανάμεικτος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών