Τη συνταγή μαγείρεψε η κυρία Φωτεινή (Τιτίκα) Μπάκου από τον Τύρναβο και μας συμβούλευσε να προτιμήσουμε τα κόκκινα κρεμμύδια, που συνήθως βράζουν ευκολότερα.
30'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 5-6Για τους κεφτέδες
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Κεφτέδες
- Για να φτιάξουμε κεφτέδες με κρεμμυδάτη σάλτσα αρχικά ανακατεύουμε καλά, σε ένα μπολ, όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα αφράτο, ομοιογενές μείγμα.
- Στη συνέχεια, πλάθουμε σε μεγάλα μπαλάκια, διαμέτρου περίπου 5 εκ. (σαν μεγάλα κεφτεδάκια).
- Σε ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Σε ένα πιάτο ρίχνουμε λίγο αλεύρι, αλευρώνουμε τους κεφτέδες έναν έναν.
- Έπειτα, τους βάζουμε στο τηγάνι για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να σκουρύνει το χρώμα τους.
- Τους ρίχνουμε στο τηγάνι λίγους λίγους, για να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του ελαιολάδου και δεν γίνουν τραγανοί.
- Τους βγάζουμε σε ένα πιάτο και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Σάλτσα
- Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
- Ρίχνουμε το σκόρδο, τα μπαχάρια, το ξίδι, τη ντομάτα, τον αραιωμένο πελτέ και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα κρεμμύδια.
- Βάζουμε τους κεφτέδες μέσα στη σάλτσα και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε, τους κεφτέδες με κρεμμυδάτη σάλσα, με μπόλικο ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 142.