ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘράψαλα με ταραμοσαλάταΘράψαλα με ταραμοσαλάτα
20' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τις φακές

Για τα θράψαλα

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Για να φτιάξουμε το θράψαλο με φάβα κόκκινης φακής, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα βαθύ μπολ τα θράψαλα μαζί με το τζίντζερ, το λάδι, το ξύσμα και πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
  2. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, να μαριναριστούν.

Φακές

  1. Βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα τις φακές, τη δάφνη, το κρεμμύδι, αλατοπίπερο, τη ρίγανη και νερό τόσο ώστε να τις υπερκαλύπτει κατά 5 εκ.
  2. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 - 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε τις δάφνες, στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό όπου τις βράσαμε στην άκρη.
  3. Αδειάζουμε τις φακές με το κρεμμύδι στον πολυκόφτη που διαθέτουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματίσουν έναν λείο πουρέ.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά από το νερό που κρατήσαμε στην άκρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε.

Θράψαλα

  1. Στραγγίζουμε τα θράψαλα από τη μαρινάδα και ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι ή μια φαρδιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  2. Ρίχνουμε τα θράψαλα και τα «ψήνουμε» για περίπου 8-10 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν και να αλλάξουν χρώμα, αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
  3. Βγάζουμε σε πιατέλα και σκορπίζουμε το σχοινόπρασο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και περιχύνουμε τα θράψαλα.
  5. Συνοδεύουμε τα θράψαλα με τη φάβα από κόκκινες φακές.

Μυστικά

*Τα θράψαλα είναι λίγο πιο σκληρά από τα καλαμάρια και οικονομικότερα. Όσο πιο μεγάλα, τόσο πιο μαλακά. Όσον αφορά το καθάρισμα, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το καλαμάρι: τραβάμε προσεκτικά το κεφάλι προς τα έξω - μαζί του θα βγουν και τα εντόσθια. Κόβουμε και πετάμε τα εντόσθια, καθώς και το κομμάτι του κεφαλιού με τα μάτια. Αφαιρούμε προσεκτικά το κόκαλο)

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 118.

Άρθρα και Συνταγές με Καλαμάρι / Θράψαλο

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών