20'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Κομμάτια: 50Σιρόπι
Διαδικασία
- Για τις μπουκίτσες καταϊφάκια, βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από τον χυμό λεμονιού, σε μέτρια φωτιά για 6-7 λεπτά (ο χρόνος μετράει αφού αρχίσει να κοχλάζει).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Τραβάμε μια μικρή λωρίδα φύλλο καταΐφι, το ξαίνουμε με τα δάχτυλά μας και το ανοίγουμε να αφρατέψει.
- Το τυλίγουμε γύρω από τον δείκτη μας, φτιάχνοντας ουσιαστικά μια μικρή φωλιά.
- Το βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο ταψί.
- Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο φύλλο, βάζοντας τις φωλίτσες κολλητά τη μία δίπλα στην άλλη.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε στο κάθε καταϊφάκι από ένα κουταλάκι.
- Βάζουμε μέσα στην κάθε φωλιά ένα φουντούκι ή ένα αμύγδαλο.
- Ψήνουμε για 40 λεπτά.
- Bγάζουμε τα καταϊφάκια από τον φούρνο και τα αφήνουμε για λίγο να αποκτήσουν θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Τα σιροπιάζουμε σιγά-σιγά με χλιαρό σιρόπι και τα αφήνουμε στο ταψί να ρουφήξουν το σιρόπι.
- Σκεπάζουμε τα καταϊφάκια για να παραμείνουν μαλακά.
Μυστικά
- Επιλέγουμε τον ξηρό καρπό της αρεσκείας μας. Ωραία επιλογή είναι και το φυστίκι Αιγίνης
- Όση ώρα ξαίνουμε τις λωρίδες φύλλου, σκεπάζουμε το υπόλοιπο με βρεγμένη πετσέτα για να μην ξεραθεί.
- Αν θέλουμε να κάνουμε μεγαλύτερες τις φωλιές, βάζουμε μέσα 2-3 αμύγδαλα.