30'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
1 ώρα και 30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 12Για το καταΐφι
Για την κρέμα βανίλια
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε καταΐφι με κρέμα βανίλια, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
- Βάζουμε το καταΐφι σε ένα μικρό ορθογώνιο ταψί και το ανοίγουμε με τα χέρια μας, προσπαθώντας να ξεχωρίσουμε τις ίνες του και να το κάνουμε πιο αφράτο.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα (ή σε ένα μπρίκι).
- Περιχύνουμε το καταΐφι, συνεχίζουμε να το αφρατεύουμε για λίγο ακόμη με τα δάχτυλά μας και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Το ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
- Το ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα βανίλια
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη (40 γρ.) και ανακατεύουμε.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το κορν φλάουρ με την υπόλοιπη ζάχαρη (40 γρ.) και 100 γρ. από το μείγμα της κατσαρόλας.
- Με ένα μυτερό μαχαιράκι σκίζουμε κατά μήκος στη μέση το κλωναράκι βανίλιας και με τη λάμα του ξύνουμε το εσωτερικό του, ώστε να πάρουμε τα αρωματικά σποράκια.
- Ρίχνουμε τα σποράκια και το κλωνάρι της βανίλιας στην κατσαρόλα και τη βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Μόλις το μείγμα πάρει βράση, ρίχνουμε το μείγμα του μπολ και ανακατεύουμε έντονα με έναν αυγοδάρτη ή με μια σπάτουλα.
- Μόλις η κρέμα βράσει και δέσει, αφαιρούμε το κλωνάρι της βανίλιας και την αδειάζουμε πάνω από το καταΐφι που πρέπει να έχει κρυώσει.
- «Κολλάμε» στην επιφάνεια της κρέμας ένα κομμάτι διαφανούς μεμβράνης, για να μην ξεραθεί και σχηματιστεί κρούστα, και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
- Σερβίρουμε, το καταΐφι με κρέμα βανίλια, σε τετράγωνα κομμάτια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 60.