30'
προετοιμασία
3 ώρες και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 45'
Υλικά
Μερίδες: 8Για τη μαρινάδα
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Μαρινάρισμα
- Για να φτιάξουμε το αγριογούρουνο με σάλτσα δαμάσκηνου, ξεκινάμε από τη μαρινάδα. Από την προηγουμένη ανακατεύουμε όλα τα υλικά της (εκτός από τα σκόρδα) και κρατάμε τη μισή για το ψήσιμο, στο ψυγείο.
- Τρυπάμε το μπούτι αγριογούρουνου εδώ κι εκεί ολόγυρα με ένα μικρό μαχαίρι. Στα ανοίγματα-οπές «μπήγουμε» τα σκόρδα.
- Το βάζουμε σε μια σακούλα ψησίματος ή σε ένα βαθύ σκεύος που να το χωράει ίσα-ίσα και περιχύνουμε με τη μισή μαρινάδα (εδώ θα βάλουμε την κανέλα), κλείνουμε τη σακούλα ή σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
- Το αφήνουμε να μαριναριστεί για 24 ώρες, γυρίζοντάς το κάθε τόσο από την άλλη πλευρά.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Την επομένη, στραγγίζουμε το μπούτι και το αλατοπιπερώνουμε.
- Σε μια μεγάλη γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί αραδιάζουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια και ακουμπάμε πάνω το μπούτι αγριογούρουνου.
- Περιχύνουμε το αγριογούρουνο με τη μαρινάδα που κρατήσαμε.
- Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο. Το ψήνουμε για περίπου 3 ώρες.
- Κατόπιν ανοίγουμε τη γάστρα, σουρώνουμε προσεκτικά τα υγρά σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα με το χυμό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να δένει.
- Πολτοποιούμε το όλον στο μούλτι. Δοκιμάζουμε και, αν η σάλτσα δαμάσκηνου μάς φαίνεται ξινούτσικη, προσθέτουμε λίγο μέλι. Αν τη θέλουμε πιο πικάντικη, προσθέτουμε λίγη μουστάρδα και πολτοποιούμε ξανά.
- Εν τω μεταξύ, βάζουμε τη γάστρα ξανά στο φούρνο, ξεσκέπαστη αυτήν τη φορά, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το μπούτι.
- Σβήνουμε το φούρνο, μισοανοίγουμε την πόρτα του και το αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά, να «ξεκουραστεί».
- Το κόβουμε σε κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι για ψητό. Σερβίρουμε το μπούτι αγριογούρουνου με τη σάλτσα δαμάσκηνου σε σαλτσιέρα και μια ωραία μουστάρδα.
Στο ποτήρι μας ένα χαρμάνι Cabernet-Merlot.