30' προετοιμασία
3 ώρες και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη μαρινάδα

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Από την προηγουμένη, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα (εκτός από τα σκόρδα) και κρατάμε τη μισή για το ψήσιμο, στο ψυγείο.
  2. Τρυπάμε το μπούτι αγριογούρουνου εδώ κι εκεί ολόγυρα με ένα μικρό μαχαίρι. Στα ανοίγματα-οπές «μπήγουμε» τα σκόρδα.
  3. Βάζουμε το μπούτι αγριογούρουνου σε μια σακούλα ψησίματος ή σε ένα βαθύ σκεύος που να το χωράει ίσα-ίσα και περιχύνουμε με τη μισή μαρινάδα (εδώ θα βάλουμε την κανέλα), κλείνουμε τη σακούλα ή σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
  4. Αφήνουμε το μπούτι αγριογούρουνου να μαριναριστεί για 24 ώρες, γυρίζοντάς το κάθε τόσο από την άλλη πλευρά.

Ψήσιμο

  1. Για το μπούτι αγριογούρουνου, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Την επομένη, στραγγίζουμε το μπούτι και το αλατοπιπερώνουμε.
  2. Σε μια μεγάλη γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί αραδιάζουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια και ακουμπάμε πάνω το μπούτι αγριογούρουνου.
  3. Περιχύνουμε το μπούτι αγριογούρουνου με τη μαρινάδα που κρατήσαμε. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο.
  4. Ψήνουμε το μπούτι αγριογούρουνου για περίπου 3 ώρες. Κατόπιν ανοίγουμε τη γάστρα, σουρώνουμε προσεκτικά τα υγρά σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα με το χυμό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να δένει.
  5. Πολτοποιούμε το όλον στο μούλτι.Δοκιμάζουμε και, αν η σάλτσα δαμάσκηνου μάς φαίνεται ξινούτσικη, προσθέτουμε λίγο μέλι. Αν τη θέλουμε πιο πικάντικη, προσθέτουμε λίγη μουστάρδα και πολτοποιούμε ξανά.
  6. Εν τω μεταξύ, βάζουμε τη γάστρα ξανά στο φούρνο, ξεσκέπαστη αυτήν τη φορά, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το μπούτι αγριογούρουνου.
  7. Σβήνουμε το φούρνο, μισοανοίγουμε την πόρτα του και αφήνουμε το μπούτι για περίπου 30 λεπτά, να «ξεκουραστεί». Κόβουμε το μπούτι αγριογούρουνου σε κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι για ψητό.
  8. Σερβίρουμε το μπούτι αγριογούρουνου με τη σάλτσα δαμάσκηνου σε σαλτσιέρα και μια ωραία μουστάρδα.

Στο ποτήρι μας ένα χαρμάνι Cabernet-Merlot.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών