30'
προετοιμασία
5' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για τα μ ύδια αχνιστά με μαραθόριζα, τρίβουμε τα κελύφη των μυδιών με συρμάτινη βούρτσα, ώστε να απομακρύνουμε ξένα σώματα και ακαθαρσίες.
- Αν δεν έχουμε συρμάτινη βούρτσα, «ξύνουμε» την επιφάνεια από τα κελύφη με ένα μαχαιράκι.
- Με το χέρι τραβάμε και αφαιρούμε τον βύσσο (το γένι). Τα πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια μεγάλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το χυμό λεμονιού, το σκόρδο και τη μαραθόριζα.
- Από πάνω απλώνουμε τα μύδια και κλείνουμε καλά την κατσαρόλα με το καπάκι της.
- Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και τότε το ανάβουμε σε δυνατή φωτιά. Δεν βάζουμε υγρά.
- Καθώς ζεσταίνουμε τα υλικά, θα βγάλουν τα δικά τους υγρά (ιδίως τα μύδια). Οταν δούμε (ή ακούσουμε) ότι αρχίζουν να κοχλάζουν, μετράμε 1 - 2 λεπτά το πολύ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν, αφαιρούμε το ένα κέλυφος από κάθε μύδι, κρατώντας μόνο αυτό που έχει το ψαχνό.
- Βάζουμε τα μύδια σε μια μεγάλη πιατέλα, τα περιχύνουμε με τα υγρά της κατσαρόλας, πασπαλίζουμε με τον άνηθο και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 70.