30'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 32 εκ.
Για το φύλλο
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Φύλλο
- Στο μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
- Έπειτα ανεβάζουμε ταχύτητα μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Στη συνέχεια ανοίγουμε το φύλλο με λεπτό πλάστη, ρίχνοντας συνεχώς αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας.
- Ανοίγουμε λεπτά 4 φύλλα με διάμετρο περίπου 35 εκ. και προσπαθούμε να τα στρογγυλοποιούμε με τα χέρια μας.
Γέμιση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα νεροκρέμμυδα, το πράσο και το φρέσκο κρεμμυδάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν και να μαλακώνουν.
- Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το αλεύρι και το καβουρδίζουμε καλά στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε με το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα τυριά.
- Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από την φωτιά.
- Αφήνουμε το μείγμα της γέμισης να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και γεμίζουμε την πίτα.
Πίτα
- Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 32 εκ., στρώνουμε 2 φύλλα στον πάτο του ταψιού καλά λαδωμένα το καθένα ξεχωριστά και αδειάζουμε γέμιση.
- Τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε την πίτα τοποθετώντας 2 ακόμη φύλλα από επάνω, επίσης καλά λαδωμένα το καθένα ξεχωριστά.
- Τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα σχηματίζοντας έναν όμορφο κόθρο.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια, τη χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά (αυτό βέβαια μπορείτε να το ρυθμίσετε εσείς, καθώς φούρνος με φούρνο διαφέρει).