40' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για τους ντοματοκεφτέδες (περίπου 40 - 45 τμχ.)

Για τη φάβα

Διαδικασία

Ντοματοκεφτέδες

  1. Χαράσσουμε τις ντομάτες χιαστί στη βάση τους.
  2. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τις ντομάτες για 20 δευτερόλεπτα.
  3. Τις βγάζουμε με και τις βουτάμε σε βαθύ μπολ με παγωμένο νερό για 1/2 λεπτό. Ετσι θα σταματήσουμε το βρασμό και η φλούδα θα ξεκολλήσει εύκολα από τη σάρκα.
  4. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στη μέση οριζόντια και τις στύβουμε να φύγουν τα περισσότερα σπόρια.
  5. Τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και τις αφήνουμε για 1 ώρα, να στραγγίξουν τα υγρά.
  6. Τις ψιλοκόβουμε και τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ.
  7. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε με κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός πολτός. Αν το μείγμα είναι περισσότερο υδαρές από όσο θέλουμε, προσθέτουμε λίγο (1 - 2 κουτ. σούπας) αλεύρι.
  8. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει τo 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  9. Ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά από το μείγμα και τηγανίζουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  10. Βγάζουμε τους ντοματοκεφτέδες με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν.

Φάβα

  1. Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα καρότα και αλατοπίπερο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
  2. Προσθέτουμε τη φάβα, το δαφνόφυλλο, ανακατεύουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί και η φάβα, και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει καλά όλα τα υλικά.
  3. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας κάθε τόσο για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Αν σωθεί το νερό προτού βράσει και διαλυθεί η φάβα, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό. Στο τέλος, η φάβα πρέπει να έχει πιει τα υγρά και να έχει σχεδόν λιώσει.
  4. Την αδειάζουμε στον πολυκόφτη, ρίχνουμε αλατοπίπερο και το χυμό λεμονιού και χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
  5. Σερβίρουμε τη φάβα με τους ντοματοκεφτέδες.

Οι Ντοματοκεφτέδες και η φάβα απαιτούν τον συντοπίτη τους: ένα σαντορινιό Ασύρτικο! Εναλλακτικά, θα σας πρότεινα ένα σαντορινιό, επίσης ροζέ, από Μανδηλαριά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών