15' προετοιμασία
15' τηγάνισμα
Σύνολο: 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κεφτέδες σαντορινιούς, τρίβουµε τις ντοµάτες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τις αφήνουµε σε ένα ψιλό σουρωτό για περίπου 1 ώρα, να στραγγίξουν καλά από τα υγρά τους.
  2. Τις µεταφέρουµε σε ένα µπολ, προσθέτουµε τα φρέσκα και τα ξερά κρεµµύδια, τον δυόσµο, το µπέικιν πάουντερ, το 1 φλιτζ. τσαγιού, αλεύρι και αλατοπίπερο και ανακατεύουµε µε ένα κουτάλι.
  3. Το µείγµα πρέπει να είναι αρκετά πηχτό και να στέκεται στο κουτάλι. Αν χρειαστεί, προσθέτουµε λίγο αλεύρι επιπλέον *.
  4. Ρίχνουµε σε ένα βαθύ τηγάνι µε βαρύ πάτο το λάδι και το αφήνουµε να κάψει.
  5. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουµε κουταλιά κουταλιά από το µείγµα και το ρίχνουµε στο καυτό λάδι.
  6. Τηγανίζουµε τους ντοµατοκεφτέδες (λίγους λίγους κάθε φορά, για να µην πέφτει η θερµοκρασία του λαδιού) σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, µέχρι να πάρουν ένα ωραίο, βαθύ ρόδινο χρώµα και από τις δύο πλευρές.
  7. Μόλις είναι έτοιµοι, τους βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουµε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
  8. Τηγανίζουµε τις επόµενες δόσεις.
  9. Σερβίρουµε τους κεφτέδες ζεστούς.

Μυστικά

* Ο µόνος τρόπος να ελέγξουµε αν η υφή του µείγµατος είναι σωστή, είναι να τηγανίσουµε σε καυτό λάδι έναν κεφτέ και να δοκιµάσουµε. Αν διαλυθεί, θέλει κι άλλο αλεύρι. Αν είναι πολύ σφιχτός και αφήνει αλευρίλα στο στόµα, αραιώνουµε το µείγµα µε µια µικρή ντοµάτα τριµµένη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 160.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών