Για να αποφύγετε το τηγάνισμα μέσα στη ζέστη και για να γίνουν πιο ελαφριοί οι ντοματοκεφτέδες, απλώστε το μείγμα στο ταψί και ψήστε το στο φούρνο.

30' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Διαδικασία

  1. Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, τις σφίγγουμε, τις τινάζουμε να φύγουν τα σπόρια και τις τρίβουμε στον τρίφτη.
  2. Οι φλούδες μένουν στο χέρι και τις πετάμε.
  3. Στρώνουμε στο σουρωτήρι ένα πανί (όχι τουλπάνι, πιο πυκνό) και αδειάζουμε εκεί τις τριμμένες ντομάτες.
  4. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν αρκετές ώρες.
  5. Μπορούμε να τις ετοιμάσουμε την προηγούμενη ημέρα και να τις αφήσουμε στο ψυγείο.
  6. Το υγρό που θα βγει είναι ασπριδερό, κι έτσι θα μείνει η ψίχα της ντομάτας μόνο.
  7. Τη βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τα αυγά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δυόσμο και ανακατεύουμε.
  8. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε να αφομοιωθούν στο μείγμα.
  9. Αν είναι νερουλό, προσθέτουμε λίγο-λίγο και το υπόλοιπο αλεύρι.
  10. Μπορεί να μη χρειαστεί όλο.
  11. Πρέπει τελικά να έχουμε ένα ενιαίο, μέτριας πυκνότητας, μείγμα.
  12. Το αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
  13. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  14. Αλείφουμε με λάδι το ταψί, το πασπαλίζουμε με αλεύρι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα της ντομάτας.
  15. Πρέπει να είναι το πολύ 1½ δάχτυλο παχύ.
  16. Το ψήνουμε μέχρι να δέσει, γύρω στα 40 λεπτά.
  17. Στο ποτήρι: Οι ντοματοκεφτέδες ταιριάζουν με Ασύρτικα, Μαντινείες, ροζέ Μοσχοφίλερα, Ρετσίνες και, φυσικά, σταρένιες παγωμένες μπίρες!

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών