ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτόνατ, η βασική συνταγήΝτόνατ, η βασική συνταγή
30' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
2 ώρες και 20' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 10

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα ντόνατς - μπουκίτσες, γεμιστά με σάλτσα καραμέλας, ξεκινάμε και σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά μαζί με 1 κουτ. γλυκού από τη ζάχαρη και 1 κουτ. σούπας από το αλεύρι σε λίγο από το χλιαρό γάλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10-15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει.
  2. Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  3. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, τα αυγά, τους κρόκους, το λιωμένο βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα. Ζυμώνουμε, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή, που λίγο θα κολλάει στα χέρια μας.
  4. Λαδώνουμε ένα βαθύ μπολ και αδειάζουμε τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου 1 ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και αδειάζουμε εκεί τη ζύμη. Την πιέζουμε να ξεφουσκώσει, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ. Κόβουμε τη ζύμη με κουπάτ ή με ένα ποτήρι, διαμέτρου 4-6 εκ. (ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλουμε τα ντόνατς). Τα τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλη 1 ώρα.
  6. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τα ντόνατς (σε δόσεις) στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  7. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
  8. Με τη μύτη ενός μαχαιριού τρυπάμε τα ντόνατς. Βάζουμε την καραμέλα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και τα γεμίζουμε. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών