1 ώρα
προετοιμασία
15' μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Τεμάχια: 15 τμχΓια την ζύμη
Για το γλάσο
Για το τηγάνισμα
Διαδικασία
- Διαλύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά στο μισό γάλα.
- Προσέχουμε ώστε το γάλα, όπως και το βούτυρο, να είναι χλιαρό, όχι καυτό, γιατί διαφορετικά η μαγιά καταστρέφεται και η ζύμη δεν φουσκώνει.
- Προσθέτουμε 2 - 3 κουταλιές από το αλεύρι και 1 κουταλιά από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς στον κάδο του μίξερ.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ηλιέλαιο, και ζυμώνουμε με το γάντζο για περίπου 5 λεπτά.
- Αν δεν διαθέτουμε μίξερ με γάντζο, ζυμώνουμε με τα χέρια για 10 λεπτά.
- Αφού ζυμώσουμε λίγο, αν η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα του μίξερ ή στα χέρια μας, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη.
- Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ.
- Κόβουμε με ένα στρογγυλό κουπάτ δίσκους από τη ζύμη και με ένα μικρότερο κόβουμε έναν κύκλο στο κέντρο κάθε δίσκου.
- Ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και αραδιάζουμε πάνω της τους δίσκους, τους οποίους αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο, για 30 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με το πόσο ζεστό είναι το περιβάλλον.
- Ρίχνουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και το τοποθετούμε στη φωτιά.
- Μόλις κάψει το λάδι, τηγανίζουμε τα ντόνατ και από τις δύο πλευρές.
- Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα πάνω σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Γλάσο
- Κοσκινίζουμε την άχνη και το κακάο σε ένα μπολ και προσθέτουμε το γάλα.
- Ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη.
- Βουτάμε την επιφάνεια κάθε ντόνατ στο μείγμα.
- Αφήνουμε να στεγνώσει το γλάσο για περίπου 1 ώρα και σερβίρουμε.