ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαϊδάκια κοτόπουλου με μέλι και μείγμα μπαχαρικώνΠαϊδάκια κοτόπουλου με μέλι και μείγμα μπαχαρικών Στη διαδικασία, ο Γιώργος Τσιλιγκίρης, σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Τηλέμαχος που μας έδωσε τη συνταγή, μας καθοδηγεί με τους χρόνους ψησίματος που απαιτεί κάθε κομμάτι.

(Σκεύη από τα Hondos Center Apollonia Politia)

15' προετοιμασία
20' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 35'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη μαρινάδα

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Για να ετοιμάσουμε τα «παϊδάκια» κοτόπουλου στα κάρβουνα με μαρινάδα από πάπρικα, πελτέ και μουστάρδα ξεκινάμε και σε ευρύχωρο μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά της μαρινάδας για να αναμειχθούν.
  2. Προσθέτουμε τα «παϊδάκια» κοτόπουλου και τα ανακατεύουμε με το μείγμα μέχρι να καλυφθούν παντού.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.

Ψήσιμο

  1. Βγάζουμε τα παϊδάκια από το ψυγείο και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, για περίπου 1 ώρα.
  2. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε μέτρια θράκα (το χέρι μας να αντέχει για περίπου 10 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
  3. Σκουπίζουμε καλά τα «παϊδάκια» από τη μαρινάδα.
  4. Λαδώνουμε τη σχάρα και απλώνουμε πάνω της όλα τα «παϊδάκια» σε μονή στρώση.
  5. Τα φιλέτα του στήθους χωρίς κόκαλο, θα είναι έτοιμα σε περίπου 10 λεπτά, ενώ αυτά με το κόκαλο λίγο παραπάνω. Τα υπόλοιπα κομμάτια και οι φτερούγες σε 18-20 λεπτά.
  6. Γυρίζουμε τακτικά όλα τα κομμάτια μέχρι να ψηθούν ομοιόμορφα.
  7. Συνοδεύουμε με ντομάτες και χοντρά κομμάτια φέτας, τα οποία ψήνουμε και αυτά στη σχάρα, κατά προτίμηση πάνω σε ειδική μαντεμένια πλάκα.

Μυστικά

Ζητάμε εγκαίρως από τον κρεοπώλη να κόψει το κοτόπουλο σε «παϊδάκια», δηλαδή φέτες περίπου 0,5-1 εκ. από όλο το πουλερικό, μαζί με κόκαλο. Οι φτερούγες θα μείνουν ολόκληρες. Στα «παϊδάκια» θα περιλαμβάνονται βέβαια και κομμάτια στήθους από σκέτο ψαχνό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών