ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ μεγάλη ζαχαροπλαστική της ΆνδρουΗ μεγάλη ζαχαροπλαστική της Άνδρου
45' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: 30

Για το γλάσο

Διαδικασία

Παντεσπάνι

  1. Για να φτιάξουμε παντεσπάνι γάμου ή πεντεσπάνιο, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
  2. Επενδύουμε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα με διάμετρο 36 εκ. και ύψος 10 εκ.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τον νισεστέ.
  4. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με 300 γρ. από τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
  5. Χτυπάμε ξεχωριστά (σε καθαρό και στεγνό κάδο) τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν.
  6. Προσθέτουμε πασπαλιστά τα υπόλοιπα 200 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
  7. Ρίχνουμε τη μαρέγκα στους χτυπημένους κρόκους.
  8. Προσθέτουμε και το αλεύρι με τον νισεστέ, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
  9. Αδειάζουμε στη φόρμα το μείγμα και ψήνουμε για 1 ώρα.
  10. Το αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Γλάσο

  1. Βάζουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να φτάσουν στους 114°C (θα χρειαστούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής).
  2. Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και το αφήνουμε για λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
  3. Προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο και το χτυπάμε με το φτερό του μίξερ μέχρι να ασπρίσει.
  4. Το τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει ρευστό.
  5. Πολύ γρήγορα, για να μην κρυώσει, αδειάζουμε μία δόση από το γλάσο πάνω στο παντεσπάνι και το στρώνουμε.
  6. Το αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και επαναλαμβάνουμε το ίδιο άλλες δύο φορές, με το υπόλοιπο γλάσο. Θα χρειαστεί κάθε φορά να ζεσταίνουμε το γλάσο μέσα στο κατσαρολάκι.
  7. Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο γλυκό υποβρύχιο, το βάζουμε κατευθείαν στο κατσαρολάκι, το αρωματίζουμε αν θέλουμε με αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας και το ζεσταίνουμε για να το στρώσουμε πάνω στο παντεσπάνι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών