
45'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Μερίδες: 30Για το γλάσο
Διαδικασία
Παντεσπάνι
- Για να φτιάξουμε παντεσπάνι γάμου ή πεντεσπάνιο, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
- Επενδύουμε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα με διάμετρο 36 εκ. και ύψος 10 εκ.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τον νισεστέ.
- Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με 300 γρ. από τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Χτυπάμε ξεχωριστά (σε καθαρό και στεγνό κάδο) τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν.
- Προσθέτουμε πασπαλιστά τα υπόλοιπα 200 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
- Ρίχνουμε τη μαρέγκα στους χτυπημένους κρόκους.
- Προσθέτουμε και το αλεύρι με τον νισεστέ, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
- Αδειάζουμε στη φόρμα το μείγμα και ψήνουμε για 1 ώρα.
- Το αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Γλάσο
- Βάζουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να φτάσουν στους 114°C (θα χρειαστούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής).
- Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και το αφήνουμε για λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
- Προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο και το χτυπάμε με το φτερό του μίξερ μέχρι να ασπρίσει.
- Το τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει ρευστό.
- Πολύ γρήγορα, για να μην κρυώσει, αδειάζουμε μία δόση από το γλάσο πάνω στο παντεσπάνι και το στρώνουμε.
- Το αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και επαναλαμβάνουμε το ίδιο άλλες δύο φορές, με το υπόλοιπο γλάσο. Θα χρειαστεί κάθε φορά να ζεσταίνουμε το γλάσο μέσα στο κατσαρολάκι.
- Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο γλυκό υποβρύχιο, το βάζουμε κατευθείαν στο κατσαρολάκι, το αρωματίζουμε αν θέλουμε με αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας και το ζεσταίνουμε για να το στρώσουμε πάνω στο παντεσπάνι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.