Το λαχανόρυζο που μας ετοίμασε η Διονυσία Δημητρίου θυμίζει την πολίτικη λαχανοσαλάτα: έχει κόκκινη πιπεριά, μαϊντανό και καρότο και γίνεται όσο πικάντικο αντέχει ο καθένας. Η ίδια μας το έφτιαξε έξτρα πικάντικο, και ήταν εξαιρετικό. Μία ακόμη παρακαταθήκη της πολίτικης κουζίνας που οι Έλληνες Ρομά της Πόλης ενσωμάτωσαν στην κουζίνα τους, εμπλουτίζοντάς τη με τα αγαπημένα τους καυτερά μπαχαρικά.

20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το λάχανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα (το άχνισμα θα λέγαμε πιο σωστά, αφού το λάχανο θα βγάλει τα υγρά του) για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθεί, και προσθέτουμε το καρότο. Συνεχίζουμε το άχνισμα για άλλα 2 λεπτά και ρίχνουμε την πιπεριά και τον μαϊντανό. Αχνίζουμε για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε το πιπέρι, την πάπρικα και το μπούκοβο, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι μυρωδιές. Προσθέτουμε τον πελτέ και 1 νεροπότηρο ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο. Προσθέτουμε άλλο 1 νεροπότηρο νερό, αλατίζουμε και αφήνουμε να ξαναπάρει βράση. Ρίχνουμε το ρύζι και το υπόλοιπο λάδι, ανακατεύουμε απαλά και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αλλά τη σκεπάζουμε με το καπάκι της. Αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί μόνο του, ήπια, στο καυτό υγρό της κατσαρόλας για 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνει. Το φαγητό πρέπει να είναι ζουμερό, αλλά χωρίς περιττά υγρά. Το σερβίρουμε ζεστό και συνοδεύουμε με γιαούρτι, τζατζίκι ή τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.
  2. ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών