25'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
1 ημέρα και 2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 3 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 3 φραντζόλεςΓια το προζύμι
Για το ψωμί
Διαδικασία
Προζύμι:
- Για να φτιάξουμε το παραδοσιακό, προζυμένιο ψωμί με αλεύρι και ρεβύθια από τα Βαλκάνια, ξεκινάμε από το προζύμι. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
- Ρίχνουμε 750 ml ζεστό νερό, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 24 ώρες.
- Μετά το πέρας της αναμονής, θα έχει σχηματιστεί ένας χυλός, με φουσκάλες στην επιφάνειά του.
- Στραγγίζουμε τον χυλό και πετάμε τα ρεβύθια.
Ψωμί:
- Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε τον χυλό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. (Μπορεί να χρειαστούμε λίγο παραπάνω αλεύρι.)
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
- Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε 3 παχουλές φραντζόλες και τις αραδιάζουμε στο ταψί, σε απόσταση τη μία από την άλλη.
- Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για άλλα 50-60 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τον κρόκο του αυγού με 1 κουτ. σούπας νερό.
- Αλείφουμε τις φραντζόλες, προσεκτικά για να μην ξεφουσκώσουν, με το αυγό και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να σχηματίσουν μια τραγανή κρούστα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 138.