ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠατάτες dauphinoise με τρία ελληνικά τυριά και σύγλινοΠατάτες dauphinoise με τρία ελληνικά τυριά και σύγλινο

Η πατάτα έφτασε στη Σμύρνη πολύ αργότερα από ό,τι στην Ελλάδα. Ήταν, μαζί με τα ζυμαρικά, είδος πολυτελείας που υστερούσε σε σχέση με το ρύζι και το πλιγούρι. Η πατάτα πρωτοκαλλιεργήθηκε στα τέλη της εποχής της οθωμανικής κυριαρχίας, όταν μπήκαν στον στρατό της Γερμανοί τιτλούχοι για να εκπαιδεύσουν τους Τούρκους αξιωματούχους. Το απλό μαγείρεμα πατάτας είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα – δύσκολο να μιλήσει κανείς λοιπόν για επιρροές, όταν πρόκειται για ένα νεοφερμένο προϊόν. Οι ελιές στην εκδοχή μας εδώ είναι ένας νεωτερισμός από τις Σμυρνιές μαγείρισσες, για να διαφοροποιήσουν τη μαγειρική της πόλης τους, ακόμη και της οικογένειάς τους.

15' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 3-4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις πατάτες γιαχνί ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί.
  2. Ρίχνουμε τις πατάτες, την ντομάτα, τις ελιές, αλατοπίπερο και τόσο νερό ώστε να καλύψει τα υλικά και μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  3. Αν κατά το μαγείρεμα σωθούν νωρίς τα υγρά και οι πατάτες δεν έχουν μαλακώσει, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Ένα αρωματικό ροζέ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

Άρθρα και Συνταγές με Ελιά

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών