Η πατάτα έφτασε στη Σμύρνη πολύ αργότερα από ό,τι στην Ελλάδα. Ήταν, μαζί με τα ζυμαρικά, είδος πολυτελείας που υστερούσε σε σχέση με το ρύζι και το πλιγούρι. Η πατάτα πρωτοκαλλιεργήθηκε στα τέλη της εποχής της οθωμανικής κυριαρχίας, όταν μπήκαν στον στρατό της Γερμανοί τιτλούχοι για να εκπαιδεύσουν τους Τούρκους αξιωματούχους. Το απλό μαγείρεμα πατάτας είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα – δύσκολο να μιλήσει κανείς λοιπόν για επιρροές, όταν πρόκειται για ένα νεοφερμένο προϊόν. Οι ελιές στην εκδοχή μας εδώ είναι ένας νεωτερισμός από τις Σμυρνιές μαγείρισσες, για να διαφοροποιήσουν τη μαγειρική της πόλης τους, ακόμη και της οικογένειάς τους.
