ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠατατοκροκέτεςΠατατοκροκέτες
30' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για το πανάρισμα και το τηγάνισμα

Για την κρέμα πράσου

Διαδικασία

Κρέμα πράσου

  1. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και το μισό βούτυρο μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα πράσα και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε την πατάτα και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε τον ζωμό και τη δάφνη, αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.
  3. Πετάμε τη δάφνη, αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε την υδαρή σάλτσα με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα ή στον πολυκόφτη, σε δόσεις.
  4. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η σάλτσα να γίνει λεία και με βελούδινη υφή. Αν θέλουμε, την περνάμε από λεπτή σήτα για ακόμη πιο φίνα υφή. Διορθώνουμε το αλατο- πίπερο, αν χρειάζεται, και τη διατηρούμε ζεστή.

Κροκέτες

  1. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για να διαλυθούν τυχόν γρομπαλάκια.
  2. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει ωραία το μείγμα και να γίνει βελούδινη και ελαφρώς ελαστική και σφιχτή μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε για τη συνταγή 250 γρ.
  3. Λιώνουμε τις ζεστές πατάτες στον μύλο λαχανικών ή με το πρες πουρέ, μέσα σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε την μπεσαμέλ, το κασέρι, τον παστουρμά, το θυμάρι, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα σφιχτό και συμπαγές, ώστε να μπορεί να πλάθεται.
  4. Αν είναι πιο αραιό, το βάζουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο, ώστε να σφίξει. Πλάθουμε κεφτεδάκια βάρους 30 γρ.

Πανάρισμα & τηγάνισμα

  1. Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι, σε ένα άλλο βάζουμε το αλεύρι και σε ένα τρίτο την τριμμένη φρυγανιά.
  2. Σε βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει.
  3. Πανάρουμε κάθε κροκέτα ως εξής: την κυλάμε πρώτα στο αλεύρι, μετά τη βουτάμε στο αυγό και τέλος στην τριμμένη φρυγανιά. Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά με την ίδια σειρά και ρίχνουμε την κροκέτα στο καυτό λάδι. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες και τις τηγανίζουμε σε δόσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν παντού χρυσαφένιο χρώμα. Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρισμα

  1. Σερβίρουμε τις κροκέτες με την κρέμα πράσου και αριάνι. Για πιο φίνο σερβίρισμα, απλώνουμε την κρέμα σε πιάτα ή πιατέλα, από πάνω ακουμπάμε τις κροκέτες και γύρω γύρω περιχύνουμε με το αριάνι.

Ένα Νatural Orange Ασύρτικο Μαλαγουζιά του Ανατολικός Vineyards

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών