ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάβλοβαΠάβλοβα
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 30'

Υλικά

Κομμάτια: 10

Για τη μαρέγκα

Για την κρέμα

Για το γαρνίρισμα

Διαδικασία

Μαρέγκα

  1. Για την πάβλοβα σε στεφάνι ξεκινάμε με την μαρέγκα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°-120° C (ανάλογα με τον φούρνο), στη λειτουργία του αέρα.
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα.
  3. Δεν θέλουμε να πάρει πολύ όγκο η μαρέγκα στην αρχή του χτυπήματος.
  4. Όταν αρχίσει να γίνεται σαν κρέμα, προσθέτουμε αργά (κουταλιά κουταλιά) τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε σταθερή, μέτρια ταχύτητα.
  5. Σε ένα μικρό φλιτζανάκι ανακατεύουμε το ξίδι με το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε στη μαρέγκα. Ρίχνουμε και τη βανίλια.
  6. Συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου γίνει μια πολύ σφιχτή κρεμώδης μαρέγκα (δοκιμάζουμε να αναποδογυρίσουμε το σκεύος – θα πρέπει να μένει στη θέση της).
  7. Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και σχηματίζουμε επάνω ένα στεφάνι από μαρέγκα ως εξής: βάζουμε κουταλιές μαρέγκας τη μία δίπλα στην άλλη, φτιάχνοντας ένα στεφάνι διαμέτρου 28 εκ., κι έπειτα συνεχίζουμε βάζοντας από πάνω άλλη μία στρώση από μαρέγκα με τον ίδιο τρόπο, ώστε το στεφάνι να γίνει πιο χοντρό.
  8. Στο τέλος, με τη ράχη ενός κουταλιού περνάμε την επιφάνεια της μαρέγκας ώστε να την ισιώσουμε (θα μας διευκολύνει στο γαρνίρισμα στο τέλος).
  9. Ψήνουμε για 1 1⁄2 ώρα στον προθερμασμένο φούρνο, ή μέχρι να στεγνώσει καλά και να ξεκολλάει εύκολα από τη λαδόκολλα.

Κρέμα

  1. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να παγώσει.
  2. Χτυπάμε το τυρί κρέμα με την άχνη ζάχαρη μέχρι να αναμειχθούν καλά και με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις τη σαντιγί.
  3. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε την κρέμα κατευθείαν, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη φυλάσσουμε στο ψυγείο.

Σερβίρισμα

  1. Γαρνίρουμε την κορυφή της μαρέγκας περιμετρικά με την κρέμα, από πάνω βάζουμε μερικές κουταλιές μαρμελάδα εδώ κι εκεί και γαρνίρουμε με φρούτα.
  2. Καταναλώνουμε όσο πιο άμεσα γίνεται.

Μυστικά

  • Οι κρόκοι από τα ασπράδια χωρίζονται καλύτερα όταν είναι από το ψυγείο τα αυγά. Τα ασπράδια μετά τα αφήνουμε να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.
  • Χτυπάμε τη μαρέγκα σε καθαρό μεταλλικό ή γυάλινο σκεύος σε μέτρια ταχύτητα.
  • Πριν βάλουμε τη μαρέγκα στο ταψί, βάζουμε λίγη στις γωνίες κάτω από τη λαδόκολλα, για να κολλήσει και να μην ανασηκώνεται κατά το ψήσιμο.
  • Δεν βάζουμε τη μαρέγκα στο ψυγείο, γιατί θα πάρει υγρασία και θα μαλακώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 29.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών