Φίνες μαρέγκες γεμισμένες με κατακόκκινες ζουμερές φράουλες, από την Πόπη Χρυσανθίδου.

1 ώρα προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 10

ΒΑΣΗ

ΓΕΜΙΣΗ

Διαδικασία

  1. ΒΑΣΗ: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια των αυγών με την κρυσταλλική ζάχαρη, σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη μαρέγκα. Προσθέτουμε το ξίδι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι η μαρέγκα να σφίξει. Είναι έτοιμη όταν είναι τόσο σταθερή, που στέκεται ακόμα και αν αναποδογυρίσουμε τον κάδο. Η υφή της θα μοιάζει με κρέμα και η όψη της θα είναι γυαλιστερή. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ, ρίχνουμε στη μαρέγκα το κορν φλάουρ και την άχνη, πασπαλιστά σαν βροχή, ανακατεύοντας παράλληλα με ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), με απαλές κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, για να ενσωματωθούν οι «σκόνες», αλλά να μη χάσει τον όγκο της η μαρέγκα. Στρώνουμε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου. Με ένα κουτάλι παίρνουμε μεγάλες κουταλιές από τη μαρέγκα και τις βάζουμε στο χαρτί, σε απόσταση μεταξύ τους. Με την κοιλιά του κουταλιού φτιάχνουμε μια λακκούβα σε κάθε μαρέγκα – για να μην κολλάει το κουτάλι, το βυθίζουμε κάθε φορά σε κρύο νερό. Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνουμε «φωλιές» μαρέγκας. Ψήνουμε τις μαρέγκες σε φούρνο προθερμασμένο στους 100°C, στη λειτουργία του αέρα, για 1½-2 ώρες (ή στους 120°C για τουλάχιστον 1 ώρα), μέχρι να ψηθούν και να στεγνώσουν. Δεν θέλουμε να κιτρινίσουν, γι’ αυτό δεν δυναμώνουμε τον φούρνο. Τις αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσουν, τις ξεκολλάμε προσεκτικά από το χαρτί και τις αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ώρες, μέχρι να κρυώσουν τελείως και να στεγνώσουν.
  2. ΓΕΜΙΣΗ: Ψιλοκόβουμε τις μισές φράουλες, τις αφήνουμε στην άκρη και τις υπόλοιπες τις πολτοποιούμε μαζί με τη ζάχαρη και αδειάζουμε τον πολτό σε ένα κατσαρολάκι. Βράζουμε τον πολτό σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα πάρει βράση), μέχρι να ετοιμάσουμε μια σάλτσα φράουλας. Την αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Με ένα κουτάλι τη μοιράζουμε σε κάθε «φωλιά» μαρέγκας που ετοιμάσαμε. Σκορπίζουμε στις μαρέγκες τις ψιλοκομμένες φράουλες και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως.
  3. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η πάβλοβα είναι ένα γλύκισμα που πρέπει να καταναλωθεί το συντομότερο, για να μη μουσκέψει η μαρέγκα από τη γέμιση και χάσει την τραγανή υφή της. Ωστόσο μπορούμε να ψήσουμε τις μαρέγκες και, αφού κρυώσουν πολύ καλά, να τις φυλάξουμε σε δοχείο που σφραγίζει αεροστεγώς, μακριά από φως και υγρασία. Διατηρούνται έτσι για πολύ καιρό και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να έχουμε ένα γλυκό, σερβίροντας με σαντιγί και φράουλες.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών