20' προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
1 ώρα και 10' αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 30'

Υλικά

Διαδικασία

  1. Για τα πολύσπορα παξιμαδάκια στο μπολ του μίξερ ή σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το πιπέρι, τα ανακατεύουμε, προσθέτουμε το λάδι και τόσο χλιαρό νερό όσο να υγρανθεί το μείγμα.
  2. Αρχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας ακόμα λίγο νερό, αν χρειάζεται. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
  3. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τους σπόρους και το μαυροσούσαμο και ξαναζυμώνουμε για να ενωθούν τα υλικά ομοιόμορφα στη ζύμη.
  4. Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά να φουσκώσει.
  5. Μετά τη ζυμώνουμε λίγο και τη χωρίζουμε σε τρία κομμάτια, τα οποία πλάθουμε λεπτά φραντζολάκια.
  6. Τα βάζουμε πάνω στο ταψί του φούρνου, στρωμένο με λαδόχαρτο, με απόσταση ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν.
  7. Τα σκεπάζουμε, τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά και τότε χαράζουμε την επιφάνειά τους σε φέτες πάχους 1½ εκ., χωρίς να τα χωρίζουμε εντελώς, και τα ψήνουμε στους 175° C για περίπου 40 - 50 λεπτά (δεν ρο­δίζουν, εφόσον δεν έχουν ζάχαρη, αλλά θα πάρουν το χρώμα του ψωμιού).
  8. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν.
  9. Τα κόβουμε με το μαχαίρι του ψωμιού σε φέτες 1 εκατοστού.
  10. Τις απλώνουμε σε ταψί, ή καλύτερα σε μια σχάρα με το ταψί από κάτω, και τις ξαναφουρνίζουμε για 1 ½ - 2 ώρες στους 140° C, μέχρι να φρυγούν και να γίνουν τραγανά παξιμαδάκια, προσέχοντας όμως να μην καούν.

Μυστικά

Μπορείτε να παραλείψετε το λάδι αν θέλετε, οπότε τα παξιμαδάκια θα γίνουν λίγο πιο σκληρά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 36.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών