20'
προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
1 ώρα και 10'
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 30'
Υλικά
Τεμάχια: 40-50Διαδικασία
- Για τα πολύσπορα παξιμαδάκια στο μπολ του μίξερ ή σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το πιπέρι, τα ανακατεύουμε, προσθέτουμε το λάδι και τόσο χλιαρό νερό όσο να υγρανθεί το μείγμα.
- Αρχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας ακόμα λίγο νερό, αν χρειάζεται. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τους σπόρους και το μαυροσούσαμο και ξαναζυμώνουμε για να ενωθούν τα υλικά ομοιόμορφα στη ζύμη.
- Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά να φουσκώσει.
- Μετά τη ζυμώνουμε λίγο και τη χωρίζουμε σε τρία κομμάτια, τα οποία πλάθουμε λεπτά φραντζολάκια.
- Τα βάζουμε πάνω στο ταψί του φούρνου, στρωμένο με λαδόχαρτο, με απόσταση ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν.
- Τα σκεπάζουμε, τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά και τότε χαράζουμε την επιφάνειά τους σε φέτες πάχους 1½ εκ., χωρίς να τα χωρίζουμε εντελώς, και τα ψήνουμε στους 175° C για περίπου 40 - 50 λεπτά (δεν ροδίζουν, εφόσον δεν έχουν ζάχαρη, αλλά θα πάρουν το χρώμα του ψωμιού).
- Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν.
- Τα κόβουμε με το μαχαίρι του ψωμιού σε φέτες 1½ εκατοστού, στα σημεία που τα είχαμε χαράξει.
- Τις απλώνουμε σε ταψί, ή καλύτερα σε μια σχάρα με το ταψί από κάτω, και τις ξαναφουρνίζουμε για 1½ - 2 ώρες στους 140°C, μέχρι να φρυγούν και να γίνουν τραγανά παξιμαδάκια, προσέχοντας όμως να μην καούν.
Μυστικά
Μπορείτε να παραλείψετε το λάδι αν θέλετε, οπότε τα παξιμαδάκια θα γίνουν λίγο πιο σκληρά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 36.