ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜύδια αχνιστά με σουτζούκι Καισαρείας καυτερόΜύδια αχνιστά με σουτζούκι Καισαρείας καυτερό

 

30' προετοιμασία
8' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 38'

Υλικά

Μερίδες: για 5 πεϊνιρλί

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Για τη ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε πεϊνιρλί με σουτζούκι και τυρί, ξεκινάμε ρίχνοντας σε ένα μεγάλο μπολ το νερό, τη μαγιά και το μισό αλεύρι.
  2. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα και προσθέτουμε το αλάτι.
  3. Ανακατεύουμε και σταδιακά ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας με τα χέρια μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη (η διαδικασία μπορεί να γίνει και στον κάδο του μίξερ με γάντζο).
  4. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ένα σχετικά ζεστό μέρος, για περίπου 2 ώρες, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Τη μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας, την πιέζουμε ελαφρά για να ξεφουσκώσει και με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε 5 κομμάτια, βάρους περίπου 150 γρ. το καθένα.
  6. Τα πλάθουμε σε μπάλες και βάζουμε το καθένα σε ξεχωριστό σκεύος, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
  7. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν, για 5-6 ώρες.

Για το πεϊνιρλί

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στην υψηλότερη θερμοκρασία που διαθέτει η οικιακή κουζίνα μας (220-250°C). Μαζί, προθερμαίνουμε είτε την ειδική πέτρα ψησίματος (αν διαθέτουμε) είτε ένα αναποδογυρισμένο ταψάκι.
  2. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη ή με το χέρι τα ζυμάρια σε μακρουλό σχήμα και πάχος περίπου 0,5 εκ.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά.
  4. Απλώνουμε από μία δόση τυριών (περίπου 50-60 γρ.) στη μέση, κατά μήκος κάθε ανοιγμένου ζυμαριού. Πάνω στα τυριά σκορπίζουμε κομματάκια από σουτζούκι.
  5. Έπειτα, διπλώνουμε περιμετρικά τη ζύμη για να ανασηκωθεί ελαφρά και να κρατήσει στο εσωτερικό τη γέμιση. Τσιμπάμε τις μακριές άκρες κάθε φύλλου για να δώσουμε στο πεϊνιρλί το χαρακτηριστικό του σχήμα, σαν βαρκούλα.
  6. Μεταφέρουμε πολύ προσεκτικά τα πεϊνιρλί ένα ένα πάνω στο αναποδογυρισμένο ταψί (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού, μπορεί να χωρέσουν και δύο πεϊνιρλί) και ψήνουμε για 7-8 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά.
  7. Τα ξεφουρνίζουμε με προσοχή και τα σερβίρουμε ζεστά. Προαιρετικά, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ταμπάσκο ή πασπαλίζουμε με καυτερό μπούκοβο.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αλλαντικά

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών