
30'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σάλτσα μελιτζάνας
Για τις ντομάτες
Διαδικασία
Ντομάτες
- Για να ετοιμάσουμε τις πένες με μελιτζάνα, ντομάτα και σκοτύρι, αρχικά, βάζουμε σε ένα σουρωτήρι τις ντομάτες και τις αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι να φύγουν τα υγρά τους.
- Τις μεταφέρουμε σε μπολ, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι και αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε και τον βασιλικό και ανακατεύουμε.
Μελιτζάνες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ένα ταψί που ιδανικά να χωράει ακριβώς τις μελιτζάνες.
- Αλείφουμε με το σκόρδο τις μελιτζάνες, τις βάζουμε στο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν.
- Τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις ψιλοκόβουμε και τις ανακατεύουμε με αλάτι, πιπέρι, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
Σαλάτα
- Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το ζυμαρικό 1 - 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες της συσκευασίας, για να «κρατάει» στο δόντι.
- Σουρώνουμε, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και αφήνουμε τις πένες να κρυώσουν.
- Τις μεταφέρουμε σε μεγάλη σαλατιέρα, προσθέτουμε τη σάλτσα μελιτζάνας, το μείγμα με τις ντομάτες και το τυρί, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Μυστικά
*Το σκοτύρι είναι αλειφώδες τυρί, με πικάντικη γεύση και άρωμα από πιπέρι και θρούμπι. Παρασκευάζεται από το δημοτικό τυροκομείο της Ιου. Το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ ΑΒ και σε παντοπωλεία.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 136.