Είναι πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο, καθώς το ξασμένο φύλλο κανταϊφιού ψήνεται και καβουρδίζεται στον φούρνο κι ύστερα περιχύνεται με γάλα και σιρόπι.  Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο «Οι συνταγές της Λόπης» της Μικρασιάτισσας συγγραφέα Μιράντας Σοφιανού, η οποία είναι συγγενής με την Ειρήνη Χαρδαλή που μας το ετοίμασε.

20' προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: για περίπου 8 μερίδες

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το περγαμηνό κανταΐφι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170°C.
  2. «Ξαίνουμε» καλά με τα χέρια μας το φύλλο κανταΐφι, ώστε να αφρατέψει, και το απλώνουμε σε ταψί μεγέθους 15 x 20 εκ., έτσι ώστε να εφαρμόζει ακριβώς και το φύλλο να έχει πάχος περίπου 2-3 εκ.
  3. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και περιχύνουμε με αυτό ομοιόμορφα το φύλλο. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα. Το αναποδογυρίζουμε και το ψήνουμε και από την άλλη πλευρά για άλλα 8-10 λεπτά περίπου. Το ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη μαζί με 150 ml νερό και το βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10 λεπτά (από τη στιγμή που το υγρό θα αρχίσει να κοχλάζει).
  5. Ρίχνουμε τον λεμονοχυμό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Βράζουμε χωριστά και το γάλα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε αμέσως το κρύο κανταΐφι πρώτα με το γάλα και έπειτα με το σιρόπι καυτό. Αφήνουμε το κανταΐφι να απορροφήσει τα υγρά και να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών