Αυτό το διάσηµο ντιπ από την Τσιάνγκ Μάι µπορεί κάλλιστα να σερβιριστεί ως κύριο γεύµα µαζί µε ζεµατισµένα λαχανικά, όπως φέτες µελιτζάνας ή λάχανου, κοµµένα λεπτά φασολάκια ή κολοκύθα και σπαράγγια. Μπορούµε επίσης να το συνδυάσουµε µε κοµµάτια τηγανητής χοιρινής πέτσας.
30'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 3-4Διαδικασία
- Κόβουµε το τσίλι κατά µήκος µε ένα κοφτερό µαχαίρι και αφαιρούµε όλους τους σπόρους. Μουλιάζουµε το τσίλι σε καυτό νερό για 1-2 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει, το στραγγίζουµε και το χοντροκόβουµε. Χρησιµοποιώντας γουδί και γουδοχέρι, κοπανίζουµε το τσίλι, το κρεµµύδι και το σκόρδο µέχρι να γίνουν πολτός. Εναλλακτικά, χρησιµοποιούµε έναν µικρό πολυκόφτη ή ένα µπλέντερ.
- Ζεσταίνουµε το λάδι σε µια κατσαρόλα ή ένα γουόκ και σοτάρουµε τον πολτό σε µέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά ή µέχρι να βγάλει τα αρώµατά του. Προσθέτουµε τον κιµά και ανακατεύουµε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουµε τις ντοµάτες, τη σάλτσα ψαριού, τη ζάχαρη και τον ταµάρινδο. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 25-30 λεπτά ή µέχρι να πήξει το µείγµα και να γίνει ο κιµάς.
- ∆οκιµάζουµε τη σάλτσα και διορθώνουµε προσθέτοντας αναλόγως ταµάρινδο, ζάχαρη ή τσίλι. Το πιάτο αυτό θα πρέπει να έχει τρεις γεύσεις: γλυκιά, ξινή και ελαφρά αλµυρή. Μεταφέρουµε το ντιπ σε ένα µπολ σερβιρίσµατος και γαρνίρουµε µε φύλλα κόλιανδρου. Σερβίρουµε µε τα ανάµεικτα λαχανικά.