ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠιροσκί γεμιστά με κιμάΠιροσκί γεμιστά με κιμά

Οικογενειακό μυστικό είναι η περίφημη ζύμη των πιροσκί στο Εύξεινον, ασύλληπτης νοστιμιάς και υφής: εξωτερικά μια λεπτή ρόδινη, τραγανή κρούστα και εσωτερικά ψίχα στεγνή, νόστιμη, χωρίς λαδίλα, μετρημένη σε όγκο, ανάλαφρη, φίνα. Η εξαιρετική σπιτική εκδοχή που μας έδωσε ο κ. Σπύρος μένει αφράτη και τραγανή ακόμη κι όταν κρυώσει!

30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Κομμάτια: 12-14

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση με πατάτα

Για τη γέμιση παστουρμά-κασέρι

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για το πιροσκί ποντιακό, σε μια λεκάνη ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά, υπομονετικά και επίμονα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή, ελαστική που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια και στα τοιχώματα της λεκάνης.
  2. Αν κολλάει υπερβολικά, ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι, ενώ, αν βγει πιο σφιχτή, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει καλά.

Γέμιση με πατάτες

  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια για περίπου 15 λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν.
  2. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ με όσο λάδι έμεινε στο τηγάνι και προσθέτουμε τις πατάτες, τις οποίες λιώνουμε με πιρούνι ή με το πρες πουρέ (όχι με πολυκόφτη).
  3. Προσθέτουμε τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Γέμιση με παστουρμά και κασέρι

  1. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ.

Πιροσκί

  1. Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος μανταρινιού και το ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη ή το πιέζουμε με τις παλάμες μας, μέχρι να αποκτήσει διάμετρο 18-20 εκ.
  2. Στο κέντρο του δίσκου βάζουμε 1-2 κουτ. γλυκού γέμιση (όποια και αν χρησιμοποιήσουμε) και κλείνουμε τον δίσκο σε μισοφέγγαρο.
  3. Βρέχουμε τις άκρες της ζύμης για να κολλήσουν.
  4. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη, μέχρι να τελειώσει.
  5. Η ποσότητα αρκεί για 14 πιροσκί.

Τηγάνισμα

  1. Γεμίζουμε μια μέτρια και βαθιά κατσαρόλα με ηλιέλαιο μέχρι τη μέση και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
  2. Τηγανίζουμε τα πιροσκί σε δόσεις ενός δύο κομματιών (για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού), για 5-6 λεπτά κάθε δόση, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  3. Στραγγίζουμε τα πιροσκί σε χαρτί κουζίνας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 149.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αλλαντικά

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών